Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsdelen Sätra k-märks?

/
  • KULTURMÄRKS? Riksantikvarieämbetet föreslår att Sätra utses till riksintresseområde för kulturmiljövård.

Nu ska ”Den vita stadsdelen” skyddas. Riksantikvarieämbetet föreslår att Sätra utses till riksintresseområde för kulturmiljövård. Det betyder att både husen och omgivningarna ska bevaras.

Annons

Riksantikvarieämbetet har ansvar för att besluta om områden av riksintresse för kulturmiljövården. I hela Sverige finns cirka 1 700 sådana områden. Det är allt ifrån små miljöer som speglar en speciell historisk epok till vidsträckta landskapsavsnitt som utvecklats under lång tid.

Förslaget på nytt riksintresse för stadsdelen Sätra har arbetats fram av länsstyrelsen i samarbete med Gävle kommun. Området, som byggdes mellan 1964 och 1975, räknas till det så kallade miljonprogrammet som byggdes i Sverige under 60- och 70-talen.

Arkitekttävling 1956

Arkitekttävlingen för gestaltningen av det nya bostadsområdet Sätra vanns redan 1956 av arkitektkontoret Höjer och Ljungqvist, samma kontor som några år tidigare hade ritat det berömda Vällingby utanför Stockholm.

Kontoret fick sedan förtroendet att under flera etapper skapa såväl stadsplaneringen som bebyggelse och grönstruktur i området. Det gjorde enligt bedömare att Sätra blev ovanligt välplanerat och fick en högre kvalitet än andra miljonprogramsområden.

”Det anmärkningsvärda med Sätra är i detta sammanhang den höga grad av kvalitet som präglar, inte bara bebyggelsens material, utan även områdets struktur och enhetliga planering”, skriver Riksantikvarieämbetet i sitt förslag.

Förslaget går ut på remiss

De separerade trafiklösningarna, den blandade bebyggelsen och funktionen med ett centrum i mitten gör också Sätra till en god representant för den tidens planeringsideal, enligt förslaget som nu går på remiss innan ett slutligt beslut fattas.

Mer läsning

Annons