Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal av åldringar – sa sig vara polis

Den 29-årige bedragaren åtalas nu f
ö
r att ha lurat sig in hos minst elva åldringar

i Gävle för att stjäla pengar och mediciner.


Han har bland annat sagt att han kommer från Gavlegårdarna och ska kolla elementen. Vid två tillfällen har han också påstått sig vara polis.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om hur den 29-årige mannen lurat sig in i äldre människors hem för att där stjäla pengar eller mediciner.

Offren har berättat hur den välklädde och trevligt uppträdande mannen haft olika ursäkter för att få komma in i deras lägenheter. Bland annat har han sagt att han kommer från bostadsbolaget Gavlegårdarna och ska undersöka elementen, i andra fall har det handlat om röklukt som ska kontrolleras. Vid åtminstone två tillfällen har han dessutom påstått att han är polis vilket också är ett brott.

En 90-årig kvinna krävde dock att få se hans polislegitimation men då ska mannen ha ryckt upp dörren och trängt sig in i alla fall.

Väl inne i lägenheterna har han sedan letat efter saker att stjäla. Antingen har han tagit pengar ur de boendes plånböcker, mellan 300 och 1 500 kronor, eller mediciner. I första hand smärtstillande läkemedel som innehåller morfin.

Hos en äldre man nöjde han sig inte heller med att bara ta de mediciner som fanns i bostaden. Han tog även mannens legitimation och lyckades med det få ut ytterligare läkemedel på dennes recept.

Totalt handlar det om elva åldringar, de flesta i 80–90-årsåldern, som fått besök av mannen. Hos en har han dessutom varit två gånger.

Åklagaren rubricerar brotten som grov stöld eller försök till grov stöld i de fall mannen inte hittade något att stjäla.

– Jag anser att brottet är grovt eftersom det handlar om äldre personer och eftersom han lurat dem att släppa in honom i sina hem, säger åklagarens Elly-Anne Öholm.

Grov stöld kan ge fängelse från sex månader upp till sex år.

Den 29-årige mannen har också tidigare dömts för bedrägeribrott. Han har bland annat tagit upp beställningar och förskottsbetalningar på kött som han sedan inte levererat. För ett par år sedan gjorde han sig också känd genom att gå runt i butiker i Gävle och gråtande berätta att han råkat låsa in sitt barn i lägenheten och behövde låna pengar till låssmed.

Mer läsning

Annons