Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stambyten och balkongrust krävs på eftersatta hus

/
  • Balkongerna är i dåligt skick, taken är rostangripna och fasaderna i behov av renovering skriver besiktningsmannen i sin rapport om de berörda husen på Staketgatan.

Efter att en betongklump föll ner från en av balkongerna har standarden på fastigheten ifrågasatts kring tre hus på Staketgatan i centrala Gävle.
Nu visar en utredning att balkongerna är potentiellt farliga och att husen behöver stambyten.

Annons

Boende har i flera år rapporterat om brister i fastigheten för Hyresgästföreningen. I förra veckan gjordes en så kallad Ribb-utredning, då en oberoende besiktningsman tillsammans med personal från Hyresgästföreningen granskade ett femtontal lägenheter i husen.

– Det som känns oroväckande är dels balkongerna och att många fuktskador renoverats allt eftersom. Det indikerar att stammarna borde bytas, säger Gustaf Lantz från Hyresgästföreningen, något han får stöd för efter besiktningen.

"En stambytesentreprenad bör inledas snarast för att undvika vattenskador. Vid denna typ av entreprenad genomförs en uppgradering av köksinredning, ventilation och elinstallationer", skriver besiktningsmannen i sin rapport.

Stefan Holgersson, förvaltare på Fastighetsägarna Mittnord, har uppmärksammat ägaren på att problemet finns.

– Är det en läcka i ett badrum då ordnar vi det, men en total ROT-rust av hela fastigheten skulle kosta uppemot cirka tio miljoner kronor. Det är pengar ägaren inte skjuter till just nu och som vi inte kan besluta om själva, säger Stefan Holgersson och tillägger:

– Vi förvaltar efter de förutsättningar vi får.

När Arbetarbladet tidigare pratade med ägaren Siv Erikson kändes hon inte vid problemen.

– Jag har inte fått några klagomål. De hyresgäster som pratar med mig är enormt nöjda, sa hon då.

På onsdagen var även kommunen på plats och undersökte fastigheten, då med fokus på balkongerna.

– Jag kunde se med blotta ögat att det har vittrat in på det bärande armeringsjärnet. Det ser hemskt ut, men det är inte säkert att det är någon fara. Vi får se hur skadorna påverkat konstruktionen, säger Rickard Westling, byggnadsinspektör på Gävle kommun. Han vill först ta hjälp av ritningar för att bedöma om balkongerna är säkra att fortsätta använda.

– Vi har möjlighet att besluta om användningsförbud tills de är lagade eller begära underhållsåtgärder, men det vore en stor ingripande åtgärd, säger han.

Förvaltaren Stefan Holgersson har inte tagit del av Ribb-utredningen och har därför ingen kommentar till om några åtgärder ska vidtas efter den. Däremot planerar de att restaurera balkongerna i vår.

Hyresgästföreningen har ännu inte bestämt hur de ska gå vidare med det här. Först ska de diskutera frågan internt, och sedan föra samtal med förvaltaren.

– Om saker hänger i luften efter det så kan vi ta det till hyresnämnden, säger Gustaf Lantz.

Där kan de ansöka om ett åtgärdsföreläggande och får de rätt kan hyresvärden dömas att betala viten (motsvarande de summor det skulle kosta att åtgärda respektive restaurering) för sådant som lämnas ogjort.

Mer läsning

Annons