Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängt kraftverk gav rekord i Testeboån

/

Rekordmånga laxar och öringar har vandrat uppför Testeboån i sommar och höst då kraftverket i Strömsbro varit stängt. 31 laxar och 32 öringar fastnade i kontrollfällan, jämfört med totalt 45 laxar under perioden 1985–2007.

Annons

Bernt Moberg har under många år arbetat ideellt med att förbättra fisket i Testeboån. Sedan några år jobbar han även på uppdrag av Gävle kommun, länsstyrelsen och Fiskeriverket med att sätta ut yngel, sköta kontrollfällor med mera.

– I flera år har vi väntat på att yngelutsättningen ska leda till mer fisk i ån, men det har inte hänt så mycket. Ynglen har klarat sig bra de två år de stannat i ån, men sedan har de gått ut till havs och väldigt få har kommit tillbaka. I år ser vi helt klart ett trendbrott, men det är bara en början, säger Bernt Moberg.

Den stora skillnaden i år är att Strömsbro kraftverk har tagits ur drift under laxarnas vandringsperiod. Ägaren har fått betalt av Naturvårdsverket och länsstyrelsen för att hålla stängt, för att effekten på fiskebeståndet skulle kunna kontrolleras. När kraftverket är igång är det svårt för fiskarna att hitta upp i den naturliga forsen. I stället blir de lurade att stångas mot vattnet som forsar nedanför kraftverket.

– Det finns inte plats för både ett kraftverk och ett lyckat laxprojekt i Testeboån, säger Bernt Moberg.

Mer läsning

Annons