Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärkt självkänsla bland lokala hantverk

/
  • Helén Möller och Kerstin Normann förestår Saker & Ting i Berggrenska gården. Båda har erfarenhet av vårdarbete, utbrändhet och flera år av arbetslöshet.
  • Hantverk från Gästrikland med omnejd finns till försäljning.

Båda har erfarenhet av vården, utbrändhet och lång tid utanför arbetsmarknaden. Nu står hoppet till Saker & Ting i Berggrenska gården.

Annons

Kerstin Normann och Helén Möller säljer lokala hantverk på kommission. Butiken öppnade i somras och försäljningen under oktober skapar förväntningar inför den traditionella julmarknad som hålls på Berggrenska gården den 29 november.

Saker & Ting sorterar under Adventure Gavle, ett socialt arbetsintegrerat företag, som startades av Leena Bergander och Bengt-Göran Wickström. Kerstin Normann och Helén Möller kom i kontakt med företaget i början av detta år.

– Det viktiga har varit den mentala träning vi fått som stärkt vår självkänsla. Nu ställs det positiva krav på oss, vi ska skapa vårt eget arbete, säger Kerstin Normann.

Om försäljningen tar fart och pengarna trillar in kan aktivitetsstödet från Försäkringskassan övergå till lönebidrag. Så nära att riktigt jobb man kan komma.

De delar erfarenheter med många andra kvinnor med samma bakgrund inom vård och omsorg. Arbetsrelaterade skador som utbrändhet och stress och lång tid vid sidan av arbetsmarknaden. Men de har inte varit sysslolösa.

– Jag har nog varit föremål för alla åtgärdsprogram som finns, säger Helén Möller.

Fortbildning och omskolning har haft liten effekt. När de varit beredda att återvända till tidigare arbetsområden har uppgifterna förändrats. Det är svårt att komma i kapp när man länge varit utanför.

Helén Möller har letat upp hantverkare till butiken. De flesta från Gästrikland men någon enstaka från Hälsingland och Uppland. Saker & Ting säljer också hattar, smycken och väskor i tovat garn som tillverkats av kvinnor i Nepal.

– Vi samarbetar bra och trivs i den genuina miljön. Det är rogivande att vara omgiven av allt fint hantverk, säger Helén Möller och får medhållande nickar av Kerstin Normann.

Leena Bergander är deras handledare. Sedan hem­slöjden lämnade Berggrenska har den här typen av verksamhet varit saknad.

– Det finns många lokala hantverkare som efterlyser en arena där de kan sälja sina saker. Här kan de synas samtidigt som kvinnorna kan tjäna pengar och kunderna få tag på kvalitetsvaror. Men det är ingen quick fix. Mycket arbete krävs för att det ska lyckas.

Mer läsning

Annons