Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt djurskydd ger mer samlat grepp

Länsstyrelserna tar över kommunernas ansvar för djurskyddskontrollerna från och med 1 januari nästa år. Det beslutade riksdagen i onsdags.
– Det blir bra med ett mer samlat grepp, tror djurskyddsinspektör Mona Rönning.

Annons

Riksdagen sade ja till regeringens förslag om ett statligt djurskydd. Riksdagen vill med beslutet få till en bättre styrning, samordning och uppföljning för att säkerställa ett bra skydd för djuren.

– Syftet är att få en mer likartad tillsyn i hela landet, säger Henrik Ericsson, länsveterinär vid länsstyrelsen i Uppsala.

Kommunens djurskyddsinspektörer ser till att djurskyddslagarna följs. Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Djurskyddsinspektörerna kan till exempel omhänderta djur som far illa. Men från och med nästa år tar landets 21 länsstyrelser över tillsynsansvaret.

– Djurskyddsinspektörerna flyttas över till länsstyrelsen, vi tar över kommunens personal. Och inspektörerna behåller sina befogenheter. Fördelen med färre och större kontrollenheter är att det blir lättare att samordna våra kontroller, säger Margareta Stéen, länsveterinär vid länsstyrelsen i Gävleborg

I Gävleborg blir det ungefär sju djurskyddsinspektörer.

– Vi ska jobba i ett team och får tillfälle att specialisera oss på olika områden och djur, säger djurskyddsinspektör Mona Rönning som i dag har Gästrikland som sitt arbetsfält.

Riksdagen beslutade också att de kontroller som länsstyrelserna ska genomföra enligt djurskyddslagen, livsmedelslagen och lagen om foder och animaliska biprodukter blir avgiftsfria.

I dag tar en del kommuner ut avgifter. Länsstyrelserna kommer dock att ta betalt för de extra kontroller som krävs på grund av brister vid ordinarie kontroll.

Mer läsning

Annons