Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steneberg oväntat Gästriklands bästa skola

/
  • Steneberg i topp.  Bäst i Gästrikland på att hjälpa eleverna att få godkända betyg är lite oväntat Stenebergsskolan.

Utpekade problemskolor visar sig i många fall vara toppskolor när hänsyn tas till elevernas bakgrund.
Bäst i Gästrikland på att hjälpa eleverna att få godkända betyg är lite oväntat Stenebergsskolan.
– Vi är jätteglada och jättestolta. Jag ryser i hela kroppen, säger rektorn Kurt Hjalmarsson om den nya skoljämförelsen.

Annons

Gamla sanningar vänds upp och ned i Skolverkets databas Salsa där hänsyn tas till föräldrarnas studievana, kön och andelen elever med invandrarbakgrund.

Toppskolorna i Gästrikland och Norduppland är inte de som normalt brukar framstå som mest framgångsrika, utan Stenebergsskolan i Gävle med en extremt hög andel invandrarelever och den lilla landsbygdsskolan i Österfärnebo i Sandviken. Två skolor som i förhållande till grundförutsättningarna överpresterar rejält och lämnar ifrån sig betydligt fler elever med godkända betyg än vad som är rimligt att förvänta.

– Det är som vi har sagt. Vi är bra, vi är duktiga, jublar Kurt Hjalmarsson, en av Stenebergsskolans två rektorer.

På Stenebergsskolan är resultatet av Salsajämförelsen alltså ingen överraskning. Men det har varit svårt att få fram den sanna bilden, tycker man i skolledningen.

– Statistiken som normalt sett lämnas ut från skolförvaltningen och presenteras i tidningarna handlar mest om betyg utan bakgrundsfaktorer. Därför är vi jätteglada över att det är en myndighet som går ut och visar hur det egentligen ser ut.

– Vi har duktiga barn som vill mycket och skickliga pedagoger som är vana vid att jobba med elever med alla möjliga typer av svårigheter.

Stolt är också Christina Hjern, rektor i Österfärnebo:

– Vi har väldigt motiverade elever i en lugn och trygg miljö samt en tradition som innebär att föräldrarna, oavsett egen studievana, är måna om att stötta barnen i skolarbetet. Men det här visar också att personaltätheten betyder mycket och den måste vi ju nu dra ned på. Risken är stor att alla elever då inte kan få den hjälp de behöver.

I Gävle kommun har man från centralt skolhåll allt mer övergått till att använda Salsasiffrorna i stället för betygen i kvalitetsredovisningarna.

– Det här är ett sätt att jämställa skolorna mer med varandra och titta på dem med lite nya ögon, säger kvalitetsutvecklaren Bo-Erik Simonsson.

Enligt honom är det framför allt föräldrarnas utbildningsnivå som påverkar elevernas förutsättningar.

– Barn med invandrarbakgrund är en heterogen grupp där skillnader i föräldrarnas utbildningsnivå påverkar betygen lika mycket som för barn från svenska familjer.

Bästa förutsättningarna utifrån föräldrarnas studienivå har Engelska skolan i Gävle och Montessoriskolan i Sandviken. Där har varannan förälder högskoleutbildning. Enligt Salsasystemet underpresterade båda skolorna förra året utifrån sina goda förutsättningar.

Mer läsning

Annons