Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenpiren dröjer – Furuviksparken kritisk

/
  • I helgen skadades segelbåten när vågorna slog in mot Furuviks gästhamn, de tre personer som var ombord klarade sig oskadda. På måndagen är den förtöjd i två grillplatser.
  • Pollarna är inte till för att förtöja båten med, utan bara dekorativa. De sitter i omkring fem centimeter djupa hål.

I helgen inträffade en dramatisk incident i gästhamnen i Furuvik.
Att kommunen dröjer med en ny stenpir skapar besvär för Furuviksparken.
– Det här blir dålig publicitet för oss, säger Furuviks driftchef Stefan Säll.

Annons

Under lördagsnattens oväder skadades en segelbåt som lagt till vid Furuviks gästhamn, räddningstjänsten fick hjälpa till att förtöja båten. Enligt räddningstjänsten hade båten slitit sig och slagit mot stenar men Furuviksparkens driftchef Stefan Säll har en annan upplevelse av vad som inträffade.

– Båtägaren hade lagt båten längs med bryggan för att minska båtens gungande, och båten började slå i bryggan. Den slet sig aldrig från bryggan.

Segelbåten låg på fel sätt, menar Stefan Säll.

– När man checkar in får man information om hur båten ska ligga, den finns på anslagstavlor också.

Olyckan hade kunnat undvikas om det fanns en stenpir som skyddade hamnen. Efter nyheten om dramatiken hörde en läsare av sig och berättade om problematiken i gästhamnen – när det blåser nordostlig vind finns inget som skyddar båtarna.

– Jag håller med om att det behövs en stenpir, det är något som dragit ut på tiden. Det här blir dålig publicitet för oss, en stenpir är på gång men den bollen ligger hos Gävle kommun, säger Stefan Säll.

På bryggan finns också pollare som vanligtvis är satta i berggrunden och som båtar vanligtvis kan viras fast i med rep. Men inte på kommunens brygga, träpollarna sitter fast i omkring fem centimeter djupa hål.

– Pollarna är dekorativa, det finns krokar att förtöja båten med, berättar Stefan Säll.

När Arbetarbladet besöker bryggan är den skadade segelbåten förtöjd med hjälp av två grillplatser tio meter från kajen.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Olsson (S) menar att den nuvarande lösningen är av tillfällig karaktär och att stenpiren är på väg. En vattendom har lämnats in hos miljödomstolen.

– Vi väntar på svar om vi kan bygga en pir. Vi tyckte det var viktigt att ha en brygga till sommaren, den här har fungerat som tillfällig lösning.

Tidigast i vinter kan ett stenpirsbygge vara i gång.

Pollarna på bryggan beskrivs som "dekorativa". Är inte det en fälla för segelbåtar som väger flera ton?

– Vi kollar givetvis på om det behövs fler åtgärder, men jag kan inte säga nu om vi kommer göra något ytterligare, säger Daniel Olsson.

Mer läsning

Annons