Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftelsen förlorade 700 miljoner på Swedbanks kris

I ett slag försvann större delen av kapitalet i Sparbanksstiftelsen Nya som sedan början av 1990-talet delat ut pengar till forskning, kultur, idrott, näringsliv och kultur i bland annat Gävleborgs län.
– Nu försöker vi klara långsiktig överlevnad så att vi kan komma tillbaka på ett eller annat sätt, säger Jan Dahlberg, vd i Sparbanksstiftelsen Nya.

Annons

Beskedet i måndags kom som en chock för Jan Dahlberg och hans kollegor i stiftelsens ledning och styrelse.

– Vi hade inte trott att kreditgivarna skulle klippa till som man gjorde, säger han.

Sparbanksstiftelsernas förvaltningsbolag tvingades göra sig av med alla sina aktier för att kunna betala tillbaka lånet som man tagit för att delta i Swedbanks nyemission i höstas.

För Sparbanksstiftelsen Nya innebar det att cirka 700 miljoner av kapitalet på 800 miljoner kronor försvann.

Det som återstår är likvida medel och aktiekapital som sparbanksstiftelsen äger direkt, utan omvägen via förvaltningsbolaget.

Sedan 1996 har Sparbanksstiftelsen delat ut närmare 300 miljoner kronor till olika ändamål. I fjol delade stiftelsen ut cirka 20 miljoner och året dessförinnan 60 miljoner kronor.

Under det närmaste året blir det ingen utdelning alls, konstaterar Jan Dahlberg som inte kan säga hur det blir därefter. Det beror på om och när stiftelsen kan bygga upp kapitalet på nytt. Principen har varit att utnyttja avkastningen på aktierna för utdelningar.

Jan Dahlberg törs inte säga om Sparbanksstiftelsen Nya kan hålla löften som man redan gett om utdelningar i år.

– Vi vill hålla löften som vi gett men frågan är om vi får göra det, säger han och hänvisar till juridiska experter som stiftelsen anlitat.

I början på nästa vecka väntas besked från juristerna.

Mer läsning

Annons