Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stigslunds skola varnar för stryplekar

Föräldrar till högstadieelever på Stigslunds skola har fått ett brev där skolan varnar för farliga stryplekar och ber föräldrarna prata med sina barn.

– Många vuxna är ovetande om det här, säger rektor Kerstin Norlin.

Annons

Tidigare i höstas avled en före detta elev på Stigslunds skola till följd av en så kallad stryplek. Det handlade om en ren olyckshändelse, men skolan vill nu gå ut och varna för hur farliga stryplekarna är.

Kerstin Norlin, biträdande rektor med ansvar för årskurs 7–9 säger att hon inte vet om det pågår några stryplekar bland eleverna, men hävdar att några av skolans lärare anade att det försiggick i våras.

– När man söker information på nätet förstår man att det inte är alldeles ovanligt. Det är viktigt att sprida informationen om att det är förenat med stora risker för det är i de här åldersgrupperna som man experimenterar allra mest och testar gränser och mycket grupptryck kan finnas med i bilden, säger hon.

På fredagen höll varje klasslärare på Stigslunds skola information med sina elever och ett brev från skolan gick ut till alla högstadieföräldrar med en uppmaning att de skulle prata med sina barn.

Stryplekar har förekommit i Gävle även tidigare. 2004 skrev Arbetarbladet om ett fall på Lillhagsskolan i Bomhus där en elev svimmade till följd av en stryplek där man använt en halvmeterlång nyckelring i tyg och dragit åt den runt elevens hals. Efter händelsen varnade skolan alla elever och skickade information hem till föräldrarna.

Mer läsning

Annons