Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse – svensk mästare i fotbollskrönikor

/
 • Grattisblommor. Arbetarbladets nyhetschef Frasse Öberg gratulerar sportens Stisse Åberg, som blev utnämnd till                    ”Årets krönikör” av fotbollstidningen Four four two.
 • Four four twos grattistårta till årets fotbollskrönikör, som du läser i Arbetarbladet.

Som ung brukade han läsa Arbetarbladets sportkrönikör Bengt Andersson och undra ”Hur kan man skriva så där bra? Och på så där kort tid?” Nu är Stisse Åberg själv utsedd till den bästa fotbollskrönikören i hela Sverige.

Annons

Det är inte precis någon självmedveten Zlatan-figur som tar emot redaktionens gratulationer till utmärkelsen som årets fotbollskrönikor i specialtidningen Four four two. Stisse verkar snarare försöka ducka för uppskattningen. Han säger att egentligen är det inte så märkvärdigt. Och så betonar han sina medarbetare. Men han säger att jo, visst blev han överraskad och glad då han lyfte på luren och hörde att han hade blivit utsedd till årets krönikör.

Tidningen Four four two är världens största fotbollstidning och den svenska editionen har tidigare utsett namnkunniga krönikörer som Expressens Mats Olsson, Aftonbladets Simon Bank och Dagens Nyheters Johan Esk till utmärkelsen.

Själv verkar han inte intresserad av någon glamour. Och i ärlighetens namn så bevakar han väl kanske inte det mest glamorösa segmentet i fotbollsvärlden heller, där han följer Gefle IF på bortamatcher och hemmamatcher på Strömvallen, bland bajamajor och korvkiosker. Men han är ovanligt bra på att berätta om just det.

– Jag vill förmedla en känsloupplevelse som jag har fått. Och i det ingår både tanke, mage och hjärta.

Han säger att Bengt Andersson blev hans läromästare. Först när Stisse läste honom i spalterna som grabb, och sedan när han blev lite äldre och kom att jobba tillsammans med honom.

Men det dröjde ända till 1999 innan han själv blev återkommande krönikör. Då blev han sportchef på Gefle Dagblad, och i det jobbet ingick att skriva krönikor.

Han hävdar att han inte hade tänkt så mycket på det där med krönikorna när han tillträdde. Kanske var det andra saker som kändes ovanare. Han hade alltid känt sig bättre som reportageskribent än som snabb nyhetsjournalist, och krönikorna ligger närmare reportagets form så det var på sätt och vis hans hemmaplan. Och hans stil var redan där.

– Jag behöver inte ta fram skämskudden om jag läser dem idag, kommenterar han krönikorna som nybliven sportchef.

Vad är den största utmaningen?

– Det är att försöka låta bli att upprepa sig. Man får heller inte krångla till det bara för att man ska undvika att upprepa sig. Det måste vara enkelt och läsbart.

Hur kommer man runt det då?

– Man kanske inte alltid gör det. Men har man det som målsättning så kommer man i alla fall en bit. Man måste se till att vara påläst och man måste anstränga sig, så att det inte bara blir någonting som man gör på ren rutin.

Mer läsning

Annons