Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnkocken Sayan Isaksson gav inspiration åt särskoleeleverna

/
  • Torskskinn, chips och laxtartar, svampemulsion och löjrom. Stjärnkocken visar vägen.
  • Eleven Simon Löfgren tror att det han lärde sig kan komma till nytta längre fram i yrkeslivet.
  • Rispapper är en av ingredienserna till dagens meny.
  • Dagens meny.
  • Simon Löfgren och Madelen Nyström tyckte det var väldigt inspirerande att ha Sayan på besök.

Stjärnkocken Sayan Isaksson från Gävle driver både stjärnkrogar och har stått för Nobelmiddagen.
På måndagen gav han inspiration åt Polhems gymnasiesärskola.
– Eleverna har varit glada, trevliga och öppna, säger Sayan Isaksson.

Annons

För ett tag sedan besökte eleverna Sayan Isakssons lyxrestauranger i Stockholm för att samla intryck.

Och på måndagen var det till slut dags för eleverna att få ett besök av honom.

Dagen till ära stod bland annat torskskinn, laxtartar och svampemulsion på menyn.

Eleverna Simon Löfgren och Madelen Nyström tyckte dagens besök var en höjdpunkt.

– Det har varit jätteroligt och inspirerande. Vi har lärt oss mycket nytt, säger Madelen Nyström.

Simon Löfgren tror att proffsknepen han fått lära sig kan komma till användning.

– Man kan nog göra en variation på det här sen i arbetslivet. Chipsen var roligast att göra, säger han.

Mikael Tyberg är en av elevernas restauranglärare. Han har märkt av en sprudlande energi och matglädje under projektet.

– Det här går ut på att ta in verkligheten i skolan. I dag har vi övat på tekniker. Tanken är att vi ska senare i vår ska bjuda in folk för att få smaka på det som vi har lärt oss att laga nu av Sayan. Vi vill att alla ska förstå att eleverna här gör jävligt bra grejer, säger Mikael Tyberg.

Förutom måndagens kock kommer även andra branschexperter att hålla workshops under våren för eleverna på gymnasiesärskolan. Exempelvis väntar en kurs i surdegsbakande. Eleverna arbetar även med att göra matlådor till försäljning och före jul gjorde eleverna jultallrikar till ett par äldreboenden.

Men den här dagen stod det helt andra saker på menyn.

– Vi har gjort så kallad plockmat, finger food i dag. Det har gått fantastiskt bra. Eleverna har varit glada, trevliga och öppna. Det är underbart att jobba i en sån miljö, säger Sayan Isaksson.

Mer läsning