Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd för att minska sjukfrånvaron riskerar att frysa inne

/
  • 50 miljoner finns i potten för arbetsnära stöd i år.

Regeringen satsar i år 50 miljoner kronor på så kallat arbetsnära stöd för att minska sjukfrånvaron. Men än så länge har bara drygt hälften av pengarna använts.
– Det låter jättebra. Men i praktiken är det inte så enkelt, säger Gunilla Rhodin, HR-strateg i Sandvikens kommun.

Annons

I den mån bidragsmiljonerna inte utnyttjas så fryser de inne. Då skickas pengarna tillbaka till regeringen, konstaterar Gunni Strandberg, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Sandvikens kommun hör till de arbetsgivare som inte sökt bidraget, åtminstone inte ännu.

– Vi har haft frågan uppe men det har visat sig svårt att passa in, säger Gunilla Rhodin.

Bidraget kan gå till utredande insatser. Försäkringskassan står då för halva kostnaden, maximalt 7 000 kronor per insats.

Det kan handla om utredningar vid upprepad korttidsfrånvaro, signaler om ohälsa eller om det finns risk att det kan bli en långvarig sjukskrivning. Det gäller dock bara själva utredningen och inte medicinska insatser eller annan behandling.

Det får inte heller gå till gruppinsatser utan ska kopplas till utvalda individer.

– Vi har diskuterat behovet av gruppinsatser. Men det ingår ju inte. Då skulle vi behöva bryta ner det på var och en, säger Gunilla Rhodin.

Hon pekar också på att kommunen får hjälp med utredningar som del i abonnemanget för företagshälsovården

I år finns alltså 50 miljoner kronor i potten. För 2016 och 2017 finns 100 miljoner per år.

– Det är väl synd att inte utnyttja bidrag och få den hjälp och stöd som arbetsgivaren kan få för sina medarbetare för att utreda orsakerna och se vad man kan sätta in för åtgärder, säger Gunni Strandberg på Försäkringskassan.

Gävle kommun har, till skillnad från grannkommunen, sett möjligheter att utnyttja bidraget.

– Vi beräknar att det på helårsbasis kommer att bli cirka 700 000 kronor. Företagshälsan administrerar och söker bidraget för vår räkning, så vi söker bidrag för det vi kan söka för, meddelar Joakim Råberg, HR-chef i Gävle kommun.

Hofors kommun har inte heller utnyttjat bidraget. Däremot har Ockelbo sökt och fått drygt 30 000 kronor, enligt Försäkringskassans uppgifter.

Mer läsning

Annons