Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödet till idrotten görs om – stora skillnader för föreningarna i Gävle

/
  • Match på Testebovallen mellan Strömsbro och Valbo. Arkivbild. Strömsbro tillhör klubbarna som förlorar på kommunens nya stödsystem.

Nu är det bestämt: Gävle kommun ska börja stötta föreningarna på ett nytt sätt.
Ridklubbarna hör till de som får mer pengar, Brynäs IF, IK Huge och Strömsbro IF hör till de som får mindre.
– Inget system är hundra procent rättvist, men det här ger större jämlikhet, säger Martina Kyngäs, (KD.

Annons

Som Arbetarbladet berättat har Gävle kommun tittat på hur stödet till klubbarna ska ändras för att bli mer rättvist. I dag går nästan sju av tio kronor till killarna, visar kommunens kartläggning.

LÄS OCKSÅ: Nu ska tjejerna få större del av kakan

På onsdagen var förslaget till nytt stödsystem uppe till beslut i kultur- och fritidsnämnden och det klubbades igenom av en helt enig nämnd.

En skillnad med det nya stödet blir att föreningarna får pengar både per individ och år och efter antalet sammankomster. I dag får man stöd endast för antalet deltagartillfällen.

På det här sättet vill man gynna klubbar som har många aktiva men som kanske bara tränar en eller två gånger i veckan, framför klubbar där få aktiva tränar många gånger i veckan.

Det ska främja breddidrotten och uppmuntra föreningslivet att bedriva barn- och ungdomsverksamhet.

– Vi har varit självkritiska och ändrat på de orättvisor som finns i dag. Ska man vara ärlig borde vi ha gjort det för länge sedan, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Martina Kyngäs, (KD).

– Målet är fler aktiva barn inom idrotten och en förbättrad folkhälsa.

Med det nya fördelningssystemet får vissa föreningar mer pengar än i dag – andra får mindre.

Ridklubbarna, tennisklubben och Gefle IF Friidrott hör till vinnarna, Brynäs hockey, Huge och Strömsbro hör till de som får krympt stöd.

– En övervägande del av föreningarna får mer pengar, sedan finns det de som haft ett väldigt högt stöd som nu får mindre när vi ska fördela skattemedlen mer rättvist, säger Martina Kyngäs.

– Vissa föreningar kommer i kläm, så är det. Därför införs det här under en övergångsperiod så att klubbarna kan sätta sig in i det här, säger Kerstin Brannerydh, (M), vice ordförande i nämnden.

Fullt ut kommer det nya stödet gälla från januari 2017.

Från alliansens sida driver man sedan tidigare frågan om en individuell peng eller check som ska följa med alla barn och unga när de väljer fritidsaktivitet.

– Det ska vi jobba vidare. Men även det nya stödsystemet ger en mångfald och en bredd som vi tycker är bra. Att det finns flera olika idrotter att välja på är viktigt eftersom folk är intresserade av olika saker, säger Kerstin Brannerydh.

LÄS OCKSÅ: Så ändras stödet till din förening – hela listan

Mer läsning

Annons