Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för rökning på arbetstid?

/

Allt fler kommuner inför stopp för rökning på arbetstid. I Gästrikland är det dock fortfarande okej att blossa. Men i Gävle kan ett rökförbud vara på gång och i landstinget fimpade man redan för flera år sedan.

Annons

Nästan var tredje kommun, 29 procent, har tagit beslut om så kallad rökfri arbetstid. Det innebär att personalen inte får röka när de jobbar, bara under exempelvis lunchrasten om den är utanför arbetstid.

Landstinget Gävleborg har gått ännu längre och även infört stopp för snusning. Det gjorde man redan 2005. Också Älvkarleby kommun har infört rökstopp.

Men kommunerna i Gästrikland har varit mer tveksamma till förbud. I Sandviken var det på gång för ett par år sedan men man backade eftersom tiden inte ansågs mogen för det. I dag satsar man mer på att få personalen att sluta röka av egen vilja, bland annat med rökslutargrupper.

– Vi jobbar som sjutton för att minska rökningen men vi har valt att göra det på frivillig väg. Vi tror att det är mer effektivt, säger personalchefen Maria Östgren-Forsberg.

I Gävle kan det dock vara på gång med ett stopp för rökning på arbetstid. Politikerna i kommunstyrelsen har beslutat att frågan ska utredas. Men det är känsligt och svårt.

– Frågan är hur långt man kan gå utan att folk ska känna sig påhoppade och utpekade. Ska man införa det måste det ske med respekt för medarbetarna och deras privata val, säger Annica Lidén som är personalchef i Gävle kommun.

Även i Ockelbo kommun har man varit tveksamma till förbud.

– Frågan har diskuterats men hittills har vi valt att inte göra det. Vi vill inte ha en massa påbud och förbud. Sedan finns det många gränsdragningsproblem. Ska snusning också förbjudas och hur ska det då kontrolleras? säger kommundirektören Lars Sjödin.

I Hofors kommun arbetar man just nu med att reglera var det är okej att röka och inte röka. Men det kan komma ett förbud längre fram.

– Vi jobbar med frågan, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S).

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons