Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för småbarn och vuxna i Kulturskolan

Kulturskolan i Gävle måste sluta med barnrytmik, danslek, vuxenkör och suzukiundervisning i fiol och cello. Politikerna har nämligen bestämt att Kulturskolan ska vara enbart för barn och ungdomar i skolåldern.

Annons

Kulturskolan i Gävle har under åren ändrat sitt utbud och riktat sig till nya åldrar utan några politiska beslut. Det konstateras i en kommunal utredning.

Men nu har ansvaret för kulturskolan flyttats från barn- och ungdomsnämnden till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Och där är politikerna eniga: Kulturskolan ska vara för barn och ungdomar i grundskole- och gymnasieåldern.

Köer till vissa instrument

– I dag har de köer till exempelvis gitarr. Därför tycker vi att de ska fokusera sin verksamhet på de här åldrarna i stället för att ha verksamhet för vuxna och mindre barn, säger Peter Bergström (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Slut med vissa kurser

I praktiken betyder det att Kulturskolan måste sluta med en del av det de gör i dag. Bland annat en populär ”Sjung som du gör”-kör för vuxna, barnrytmik för spädbarn, musikresurs riktat till förskolor och danslek för 4–5-åringar. De kommer inte heller att kunna lära 4–5-åringar att spela fiol och cello enligt den så kallade suzukimetoden.

– Tanken är att det ska upphöra från nästa höst. Men är det grupper i gång får vi ta hänsyn till det förstås, säger Peter Hasch.

Pedagogisk tanke försvinner

På Kulturskolan hade man i går inte hunnit sätta sig in i konsekvenserna av beslutet.

– När det gäller suzukimetoden så är det en pedagogisk tanke att få igång barn så tidigt som möjligt, och att göra föräldrarna delaktiga, säger Lars-Erik Berglund, biträdande kulturskolechef.

Vilken är din spontana reaktion på att ni måste upphöra med det här?

– Jag vill inte göra något uttalande just nu. Vi måste sätta oss in i vad konsekvenserna blir.

Mer läsning

Annons