Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för torghandeln på Stortorget nästa år

/
 • SLUT- HANDLAT PÅ STOR-TORGET. I mars 2009 inleds totalrenoveringen av Stortorget i Gävle.Det enda som blir kvar av det gamla torget är de rosa pylonerna. ”Det kommer att bli rörigt och störningar. Torghandlarna kan inte stanna kvar på Stortorget under ombygganden”, säger Mats Pierrou, projektledare på tekniska kontoret.VAR SKA TORGHANDLARNA TA VÄGEN? Kishor Ahir       är bekymrad över hur det kommer att gå med korvförsäljningen när han måste flytta från      Stortorget nästa år. ”Vi föreslog att kommunen skulle bygga om halva torget först och ta           resten sedan, men det gick inte”.

Torghandlarna måste troligen flytta till Rådhustorget när Stortorget byggs om nästa år.


– Kommer alla att få plats? undrar korvförsäljaren Kishor Ahir.

Annons

I mars 2009 inleds totalrenoveringen av Stortorget i Gävle. Markbeläggningen ska brytas upp och ersättas med slammade gatstenar. Markvärmen, gamla vattenledningar, elledningar och fjärrvärmeledningar i marken ska bytas.

Det blir en ny lekpark, designade bänkar, ny belysning och fontänen ersätts med en ny.

Det finns även planer på enhetliga utföranden av torgstånden.

Det enda som blir kvar av det gamla torget är de rosa pylonerna. De ska snyggas upp och få bättre belysning.

– Det kommer att bli rörigt och störningar. Torghandlarna kan inte stanna kvar på Stortorget under ombygganden, säger Mats Pierrou, projektledare på tekniska kontoret.

Enligt honom går det inte att dela upp ombyggnaden av Stortorget för att lämna plats för torghandeln.

– Vattenvärmeslingorna ska vara exakt lika långa . Det måste finnas plats för varutransporter och utryckningsfordon också och passager för att handlare ska kunna ta sig fram till affärerna.

Arbetet beräknas pågå fram till oktober 2009. Det betyder att de 15-tal torghandlare som har tillstånd för att stå på Stortorget måste flytta på sig.

Kishor Ahir säljer korv på Stortorget i Gävle. Han förstår att flytten är nödvändig men han inser också att det kommer att betyda en ekonomisk förlust.

– Det är inget som vi kan göra något åt. Vi kommer att förlora mycket kunder om vi flyttar till Rådhustorget, det är inte samma genomströmning av folk där men det finns inget bättre alternativ.

Han undrar också om alla torghandlare verkligen får plats på Rådhustorget.

Emma Nordebo, landskapsarkitekt på tekniska kontoret förklarar att det är den enda platsen, förutom Stortorget, där alla handlarna ryms.

– Vi för en diskussion med torghandlarna. Det är inte helt klart att det blir Rådhustorget, men det är det mest realistiska förslaget. Rådhustorget är ett centralt torg som ligger bara 100 meter från Stortorget. Annars måste vi sprida ut handlarna.

Men hon hoppas att flytten kan föra med sig positiva effekter.

– Det vore trevligt om den här tillfälliga flytten lyften blev ett lyft för Rådhustorget.

Mer läsning

Annons