Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor efterfrågan på ekologisk skinka

/
  • HADE KVAR. Anders Carlsson, biträdande butikschef på den norra Willysbutiken i Gävle, hade förra veckan fortfarande några ekologiska julskinkor av kedjans eget märke, Vårt Ekologiska, för 129 kronor kilot jämfört med den vanliga svenska färdigkokta som kostade 59.90 kronor kilot. Enligt Axfood:s presstjänst kommer merparten, men inte alla julskinkorna från gårdar med grisar uppfödda enligt Krav:s regler.

Vill du veta att julskinkan kommer från en gris som hade ett bra liv före slakt?

Det är svårt. Men väljer du en ekologisk julskinka vet du i alla fall att grisen fick vistas utomhus. Samtidigt är efterfrågan på ekologiska skinkor stor och alla butiker har dem inte.

Annons

– Vi har, men det är ganska små volymer och kommer att ta slut, så den som vill ha får vara på bettet, och när sånt här händer står vi på farstun allihop, säger Anders Carlsson, biträdande butikschef på Willys på Lokförargatan i Gävle.

Det han syftar på är debatten om svensk djurhållning efter Djurrättsalliansens avslöjande bilder från 100 svenska grisgårdar. Uppgifterna om grisar som äter på andra grisar och bilderna av sjuka och rent av döda grisar finns kvar i konsumenternas medvetande när det är dags att handla julmaten.

Tar sex månader

Handlare, grossister och grisbönder märker av en ökad medvetenhet. På Strömbergs gård i Tierp som säljer hel och halv kravmärkt gris är allt slutsålt. Inga leveranser förrän i januari. Även Bondenära har slut på ekologiskt griskött och julskinka.

– Förra året var det en debatt om smakförstärkare. Nu när vi vill ha glada utegrisar kan vi inte öka produktionen. Det tar sex månader innan en ekologisk gris är färdig för slakt, säger vd Anne Johansson.

Grovt förenklat kan man säga att det finns två sätt för konsumenten att utöva påtryckning på grisuppfödarna:

1. Välja kravmärkt griskött.

2. Välja ekologiskt griskött.

Ska vara billigt

Men det är inte enkelt eftersom den ekologiska produktionen bara utgör 3 procent av den totala svenska grisproduktionen.

– Vi har vant oss vid att fläsk är ett billigt kött för att det är en industriproduktion, men om vi ska behandla grisen som djur och inte som billiga industriprodukter så kan vi inte köpa fläskfilé för 89.90 kronor kilot, säger Lena Karlsson, informationsansvarig på Ekologiska lantbrukare, som är en anslutning för ekologiska bönder.

Endast Kravmärkningen utgör en garanti för att grisarna har fått gå ute och böka i jorden, och haft tillgång till gyttjepöl.

Men Kravskinka finns knappt, och det beror på att svenska livsmedelsproducenter sprutar in saltlake med nitrit, en tillsats som Krav inte godkänner.

– Den ekologiska skinka du köper i affären kan komma från Kravuppfödd gris eller EU-ekologisk, men när den ligger i affären som julskinka kan du aldrig veta och i dag är det väldigt många som vill veta, säger Lena Karlsson.

Ingen hade

Coop garanterar att Änglamarks ekologiska julskinka görs på Kravgrisar. Men när Arbetarbladet ringde till Tre Coop- och Konsumbutiker i Gävle och Valbo förra veckan var det ingen som hade Änglamarks julskinka. Där-emot hoppades alla att få hem dem den här veckan. Toppen på julmatshandeln väntas helgen före jul och under julveckan. Då vill handlarna ha det största utbudet av skinka i butik.

Mer läsning

Annons