Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor galakväll när Handikappteatern firar 30 år

/
  • blivit starkare. David Skogsberg och Sofie Söder i pjäsen ”Slarvarna på Gabriels plejs”. Sofie Söder berättar att hon tidigare var rädd för att prata, men att teatern har gjort henne mycket starkare.
  • spelar mor och dotter. Moa Härdin och Linnea Blom spelar frisör och frisörens mamma i sketchen ”Frissan”.
  • Huvudroller. Susanne Mälkvist och Jonny Wendin spelar två av huvudrollerna i ”Big Såpa”, del två. Susanne är Gävle Handikappteaters riktiga veteran och har varit med sedan 1980.

Gävle Handikappteater fyller 30 år. Det firas med en maratonföreställning på Folkets Hus 16 oktober. Lagom till jubileet kom också den bästa present man kan tänka sig - en lokal att repetera i.

– Det känns som att en sten har lättat från hjärtat, säger Anna Widlund, en av de 31 skådespelarna.

Annons

Sedan i januari har 30-årsjubilerande Gävle Handikappteater repeterat inför sin 3,5 timme långa galaföreställning som ska hållas i Folkets Hus 16 oktober. Biljetterna är redan slutsålda och den sista finputsningen av pjäserna, danserna och sångnumren pågår för fullt.

– Vi har tränat så mycket att jag ibland vaknar på natten och rabblar en massa repliker, säger Ida Hjalmarsson som har en framträdande roll och är med i fyra olika nummer.

Ledare i 30 år

Programmet har skrivits och regisserats av eldsjälen Ulrika Hörberg som startade Gävle Handikappteater 1979 och fortfarande leder den. När Arbetarbladet besökte repetitionen i går kväll fick vi se smakprov på flera olika sketcher, bland annat om en elak frisör och om forskaren Alfred Petrén som tyckte att man skulle sterilisera utvecklingsstörda. En del snusk utlovas också. Bland annat i del två av ”Big såpa” som är en fortsättning på första delen från 2006. Men det mesta av innehållet ska hållas hemligt fram till den stora galakvällen.

Många nya skådespelare

Många av de 31 skådespelarna är nya, men vissa har varit med väldigt länge. Susanne Mälkvist kom med i Gävle Handikappteater redan 1980 men tycker fortfarande att det är lika roligt.

– Jag kan inte läsa, så jag får öva in replikerna med papegojmetoden. Ulrika läser först och så får jag säga efter, säger hon.

Andra berättar om hur teatern har gett dem bättre självförtroende.

– Förut vågade jag inte prata alls, men med teatern har jag blivit mycket starkare. Jag är nervös men tvingar mig själv att prata för att jag tycker att det är så roligt, säger Sofie Söder som varit med i fem år.

I somras ställdes Gävle Handikappteater på bar backe sedan de blivit av med sin repetitionslokal i Borgarskolan. Under hösten har man fått hyra in sig i Folkets Hus, men bara haft råd med åtta timmar i veckan. 14-åriga cp-skadade Erik Aksberg skrev en sångtext om lokalproblemen. Den framförs under galakvällen av Josefin Wonewik.

Men i går morse löste sig plötsligt lokalfrågan, när kommunen slöt ett avtal med Folkets Hus.

– Vi är så nöjda och glada och tacksamma för att vi får vara här i Folkets Hus. Men det satt jäkligt hårt åt för kommunen, säger Ulrika Hörberg.

Mer läsning

Annons