Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av Fas 3:are i länet

De blir allt fler. Antal gävleborgare i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas har närapå tredubblats på ett år. Samtidigt är chanserna att lämna garantin för ett riktigt jobb minimala.

Annons

För ett år sedan var antalet svenskar i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas drygt 10 000 personer. De senaste siffrorna visar att gruppen har mer än fördubblats under det senaste året. I november var drygt 24 000 svenskar inne i Fas 3. Den gruppen beräknar Arbetsförmedlingen öka till närmare 40 000 personer år 2013.

Samtidigt räknar Arbetsförmedlingen med ett mycket litet utflöde ur Fas 3. Så få som 1,5 procent har hittills lämnat Fas 3 för arbete eller studier i någon form. (Siffrorna gäller första kvartalet 2010). Endast 210 personer har fått ett heltidsjobb som inte är subventionerat.

Det speciella med Fas 3 är att företag och organisationer, som tar emot arbetslösa, får betalt från arbetsförmedlingen, cirka 5 000 kronor per person i månaden. Det gör den arbetslöse till både en gratis arbetskraft och till en intäkt. Det här är något som företagen nu har börjat upptäcka. Antal anordnare har nära på fördubblats på ett år. Från 3 400 stycken för ett år sedan till 6 700 stycken i slutet av november i år.

Kortare placeringar

I Gävleborg är det än så länge främst det offentliga som tar emot Fas 3:are. Närmare hälften av Fas 3:arna har sin sysselsättning hos kommun, stat eller landsting. Nästan lika många befinner sig hos olika föreningar och hjälporganisationer. Endast 4 procent har sin sysselsättning hos ett privat företag.

– Vi är restriktiva. När det gäller privata företag handlar det oftast om kortare placeringar, där vi tror att det leder till ett riktigt jobb, säger Gabriella Persson Turdell, chef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Mer läsning

Annons