Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av lex Sarah under året

Personalen vabbade, då glömdes den sängliggande kvinnan bort. Hon blev utan mat och omvårdnad utan möjlighet att kunna larma då luren till larmet låg av. Det är en av de senaste anmälningarna om missförhållanden inom omsorgen i Gävle kommun.

Annons

Händelsen inträffade inom personlig assistans i slutet av juni i år. Det var en distriktssköterska som skulle lägga om kvinnans sår som upptäckte att kvinnan varit utan hjälp under hela dagen. Den ordinarie personalen anmälde vård av barn samma dag men någonstans i kommunikationen brast det. Det kom aldrig någon assistent till kvinnan den dagen.

En annan anmälan rör hemtjänsten. En dag i april ramlade en man baklänges med sin rullstol och fördes till akuten. På natten skickas mannen tillbaka hem till sin bostad, nattpatrullen tar emot mannen men glömmer att vidarebefordra till dagpersonalen att mannen är hemma igen. Dessutom glömmer personalen att sätta på mannens hans larm. Det leder till att mannen är utan hjälp under hela nästa dag, oförmögen att kalla på hjälp.

En tredje anmälan gäller särskilt boende. Personalen hittar en av de boende bredvid toaletten, blödande från huvudet. Mannen hade ramlat vid toalettbesöket men då hans trygghetslarm var ur funktion hade han inte kunnat larma efter hjälp. Ytterligare en anmälan gäller även den ett toalettbesök på ett särskilt boende. En kvinna glömdes kvar på toaletten i över två timmar. Anledningen tros vara kommunikationsmiss mellan personalen.

Hittills i år har 15 anmälningar om missförhållanden inom omsorgen i Gävle kommun lämnats in enligt lex Sarah. Under hela förra året anmäldes 20 ärenden, så det ser bli att bli en rejäl ökning under 2010. Men det behöver inte betyda att missförhållandena har ökat, menar Lena Yngvesson, områdeschef.

– Om antalet anmälningar ökar ser vi det som positivt. Inte för att vi gör fler fel, utan för att vi har blivit bättre på att uppmärksamma de fel som begås.

Tanken med lex Sarah är att rutinerna inom omsorgen ska förbättras. Efter anmälan gällande kvinnan som glömdes då den ordinarie personalen var hemma med sjukt barn har rutinerna ändrats så att förändringar i schemat numer måste bekräftas klart och tydligt av berörd personal.

Mer läsning

Annons