Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor satsning ska få unga att fimpa

/

950 niondeklassare i Gävleborg använder tobak i någon form. Bland pojkar i Gävle har andelen rökare fördubblats under de senaste åren.
Nu ska projektet Tupp 10 samla alla krafter för att bromsa tobaksbruket.

Annons

Inom ramen för Tobaksuppdraget 2008-2010, Tupp 10, har länsfolkhälsorådet fått 530 000 kronor för 2009 med möjlighet till förlängning 2010. Ytterligare 578 000 kronor från landstinget och pengar från kommunerna ska tillsammans med detta användas till att förstärka och utveckla arbetet mot tobak.

– Vi vill ha ett helhetsgrepp, säger projektledaren Anna-Kari Woxberg.

Fokus ska ligga på ungdomarna. Tobaksanvändning i unga år kan leda till ett livslångt nikotinberoende och vara inkörsporten till andra droger.

Bland 15-åringarna ligger tobaksbruket i länet över rikssnittet. Ungefär en tredjedel har provat eller använder tobak. Jämfört med för tio år sedan har andelen flickor blivit fler, men i Gävle ses en alarmerande ökning bland pojkarna.

– Mellan 2005 och 2008 har rökarna fördubblats från 12 till 24 procent, säger Johnny Gustavsson, drogsamordnare i Gävle kommun.

Han misstänker att prishöjningarna på snus kan vara en förklaring och tror att många pojkar övergått från att snusa till att röka.

– Det finns billiga cigaretter att köpa och tillsynen av åldersgränserna är dålig.

En annan farlig trend är att vattenpipa blir allt vanligare bland unga. Den ger höga halter av den luktlösa men giftiga gasen kolmonoxid i utandningsluften.

Johnny Gustavsson är samordnare i projektet för Gävle kommuns del och ser klara fördelar med en samlad satsning över hela länet.

– Man får mycket mer kraft om man går ihop och kan hjälpa varandra, säger han.

Samtliga kommuner i länet utom Ockelbo och Söderhamn, där inga samordnare kunnat utses, kommer att vara aktiva.

Starten för projektet innebär en kartläggning av läget. Nästa steg är en "startverkstad" i varje kommun dit nyckelaktörer bjuds in, till exempel skötsköterska, rektorer och folktandvården.

Det ska finnas handlingsplaner i alla kommuner och insatserna spänner från förebyggande arbete till behandlingsprogram.

Satsningen ska sedan utvärderas. I det första ledet kan det göras i 2011 års undersökning av drogvanor hos skolelever.

 

Mer läsning

Annons