Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor undersökning ska ta reda på hur gävleborgarna mår

Hur mår egentligen de boende i Gävleborgs län? Den frågan ställer sig nu Statens folkhälsoinstitut som i dagarna skickar ut en rikstäckande enkätundersökning om hälsa till uppåt 70 000 personer. Speciellt fokus ligger bland annat på Gävleborgs län.

Annons

För fjärde året i rad skickar Statens folkhälsoinstitut i samarbete med Sveriges landsting ut enkätundersökningar till ett antal slumpvis utvalda svenskar. Undersökningen kallas ”Hälsa på lika villkor” och hittills har den genomförts i 14 landsting. I år är det Gävleborgs och Västra Götalands tur.

Enkäten innehåller cirka 70 frågor. De handlar dels om fysisk aktivitet, kost, tobak, alkohol och spel, dels om ekonomiska förhållanden, trygghet och sociala relationer.

Med hjälp av Statistiska centralbyrån skickas enkäten ut till 10 000 slumpvis utvalda personer i hela landet, och till ytterligare cirka 60 000 personer i de två utvalda länen, alla i åldern 16–84 år. Enligt Gunnel Boström, som ansvarar för undersökningen på Folkhälsoinstitutet, är syftet med undersökningen att se hur befolkningen mår för att sedan se vilka hälsosatsningar man behöver göra i Sverige.

Resultatet kommer att presenteras i höst.

Mer läsning

Annons