Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora brister på Praktiska i Gävle – kan få betala halv miljon

Praktiska gymnasiet i Gävle håller inte måttet enligt Skolinspektionen. Undervisningen är för dålig och eleverna får inte tillräckligt stöd av lärarna.
Om bristerna inte rättas till kan skolan få betala en halv miljon kronor.

Annons

Det är inte första gången Praktiska gymnasiet får kritik av Skolinspektionen. Det fick man redan 2013.

Och vid sitt senaste besök hittade myndigheten igen stora brister, den här gången så allvarliga att skolan hotas med ett vite på 500 000 kronor om man inte skyndsamt rättar till dem.

Fram till 10 december i år har man på sig.

Skolinspektionen anser att undervisningen vid Praktiska gymnasiet inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Undervisningen utgår inte från examensmålen, eleverna har inte inflytande över den och den ger inte eleverna det aktiva lärarstöd som de har rätt till.

Skolinspektionens tillsyn visar också att eleverna inte får den undervisningstid som de har rätt till och att det saknas programråd för samverkan mellan skola och arbetsliv.

Förutom brister i själva undervisningen finns brister i arbetet med att ge särskilt stöd till elever som har behov av detta. Skolan är heller inte tillräckligt bra på att förebygga kränkningar och mobbning.

Eleverna får dessutom inte tillräcklig skolhälsovård, studie- och yrkesvägledning, styrning och ledning samt tillgång till skolbibliotek.

Allt det här gör det svårt för eleverna att klara sin utbildning.

Under året granskar Skolinspektionen skolföretagets Praktiska Sverige AB:s samtliga skolor runt om i landet.

Hittills 31 av 35 skolor fått besök och 19 av dem har fått kritik, sju av skolorna så allvarlig att de alltså riskerar vite om de inte snabbt rättar till bristerna.

Runt 70 elever går på Gävle praktiska. Skolan erbjuder sex nationella program i form av yrkesprogram och gymnasial lärlingsutbildning samt utbildning inom introduktionsprogram.

Mer läsning

Annons