Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora bussändringar i Gävle – helt ny busslinje sätts in

/
  • Fler och längre bussturer i Gävle. En helt ny busslinje ska också sättas in.
  • Elisabet Jonsson, Samhällsbyggnadschef i Gävle.
  • Rolands Nilsson (M), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Länge har Gävleborna uttryckt en längtan om att kunna åka buss kontinuerligt till Hemlingby. Nu har kommunen svarat på medborgarnas längtan och sätter in en buss som ska åka dit alla dagar i veckan. Två andra linjer i Gävle ska dras om och få fler turer.

Annons

LÄS OCKSÅ: Så ska nya Hemlingby växa fram

Alla dagar mellan klockan 09:00 och 14:00 ska en buss åka upp till Hemlingbystugan, efter väldigt många förfrågningar tror man på Samhällsbyggnadsnämnden att det här är efterlängtat beslut som tagits.

– Det är roligt att vi har kunnat besluta detta. Vi har känt efterfrågan från många håll under en längre tid och det verkar som det är det här som Gävleborna vill ha, säger Roland Nilsson (M), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Nämnden har fått ett tillskott i budgeten för 2016 för att kunna göra extra tillköp gällande kollektivtrafiken. Två miljoner kronor ska gå till skärgårdstrafiken och 1,5 miljoner kronor ska gå till busstrafiken inom kommunen.

– Det här tillköpet tror vi gör mest nytta för Gävleborna. Nu kan vi använda oss av den fordonsparken som vi redan har, skulle vi utöka tiderna för linjen så blir det mycket dyrare då vi behöver köpa en helt ny buss, säger Elisabet Jonsson, Samhällsbyggnadschef i Gävle.

LÄS OCKSÅ: Frusna bussförare i Gävle kräver uppvärma bussar

Utöver den nya Hemlingbybussen ska även linje 15, som kör förbi Högskolan i Gävle, köra fler turer. Där gäller ändringen att bussen ska köra fler turer på kvällar och helger.

– Det är fler människor som håller till vid högskolan nu när stundenter även bor där. Nu kommer bussen bland annat gå förbi där fram till 01:45, i nuläget slutar bussen att gå redan vid 18-tiden, säger Elisabet Jonsson.

En tredje förändring av Gävles bussar är att linje 3, till Hille, ska passera Gavlehov. Där har kommunen inte behövt göra något tillköp, utan det ska ske utan någon extra avgift.

– Bussbolaget har lovat att ta in den nya rutten i deras turplan utan någon extra kostnad. Då kommer bussen köra förbi Estraden och Gavlehov i stället för att köra Hamnleden förbi Gästrike Vatten.

De nya, ändrade turerna väntas träda i kraft redan efter sommaren. Kommunen har som målsättning att Hemlingbybussen, linje 15 och linje 3 ska ändras i och med bussarnas ändrade tidtabell i augusti.

LÄS MER: Fusk med alkolås på stadsbussarna

Mer läsning

Annons