Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora leksaker på Rörberg

/
  • I pappas traktor. John Hallbygård, 1,5 år från Årsunda, är på Rörbergs flygfält tillsammans med sin pappa Fredrik och farfar Christer Hallbygård. John tar vant plats i pappas Ferguson från 1951. Han växlar, rattar och gasar. Som tur är står den grå veterantraktorn stilla på sin plats.
  • Ångerfull reporter. Göran Gustafsson, till vardags röntgenläkare på Gävle sjukhus, sitter vid spakarna och Arbetarbladet tar plats bredvid.
  • Vi flyger.  En halv kilometer upp i luften, ser IKEA och Valbo under oss. Hastigheten kommer upp i 120 kilometer i timmen.

Lördagens arrangemang "Traktorer och vingar" lockade 1000 personer. Rad efter rad med åldersstigna, vackra traktorer står uppställda för att beundras på Gävle flygplats.

Annons

– Gävle, Sigurd, Erik, Urban, Adam, Zäta. Jag taxar och ställer upp för start på bana tre. Göran Gustafssons röst sprakar förtroendeingivande i mitt headset. Men ändå. Det här är nog det dummaste jag gått med på någonsin. Jag som inte klarar den mesigaste berg-och-dalbanan och som får svindel av att gå över bron till stadsbiblioteket.

Nu sitter jag instängd tillsammans med Göran Gustafsson i förarhytten i en Motorfalke SF25 från 1979.

– Statistiskt sett var det mycket farligare för dig på bilvägen hit, försöker Göran lugna.

– I värsta fall får du använda den här, fortsätter han och pekar på den vita spypåsen.

 

Mm. Eller hur. Motorn går upp i varv och vi rullar framåt, uppåt. Jag vågar inte titta ut utan fäster blicken på blocket i knät och håller samtidigt krampaktigt fast i det vita stålhandtaget. Göran pratar hela tiden lugnt och förklarar vad som händer.

Inte för att jag riktigt klarar av att fokusera på att förstå vad han säger, men det känns ändå överraskande tryggt. Så tittar jag försiktigt ut genom fönstret och ser taket på IKEA, små, små bilar, röda hus och en massa skog.

Vi är 500 meter över havet visar instrumenten, farten pendlar runt 120 kilometersmarkeringen.

– Nu vänder vi, jag lutar sakta, säger Göran.

Magen pirrar, lyfter och lägger sig ovanpå revbenen. Jag grimaserar. Göran pekar och jag kan se taket på Göransson Arena. Häftigt. Under oss ser jag Rörbergs flygfält sakta närma sig samtidigt som Göran styr motorseglaren in för landning.

Det är den tionde gången bara i dag som Göran och hans kollegor i Valbo flygklubb har lyft med passagerare med i planet. Göran Gustafsson, som till vardags är röntgenläkare på Gävle sjukhus, har 1 000 starter i bagaget. Det är självklart bara rutinerade piloter som sitter vid spakarna får jag veta.

 

Lördagens arrangemang ”Traktorer och Vingar” är ett samarrangemang mellan Valbo flygklubb och Valbo veterantraktorklubb. Över 1 000 personer har tagit sig hit denna lördag.

Rad efter rad med åldersstigna, vackra traktorer står uppställda för att beundras på Gävle flygplats.

Vid infarten pågår ”traktorpulling”. Det är en tävling för veterantraktorförare som går ut på att dra ett tungt släp som blir tyngre och tyngre för varje meter traktorn drar. För den tidigare mästaren Arne Gustafsson från Valbo blev årets tävling ett riktigt nederlag. Hans nya traktor, en Volvo T35 från 1957, rör sig inte ur fläcken. Röken bolmar tungt ur avgasröret men till slut får han ge upp.

– Varför jag håller på med det här? För att det är skitkul. På vintrarna plogar jag snö och annars så leker jag bara, säger han.

Årets mästare i mellanklassen heter i stället Kalle Gustafsson. Han lyckades dra sin traktor hela 61,9 meter.

Mer läsning

Annons