Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora luftkonster med små plan

/
  • SKYDD FÖR REGNET. Stugfogde Alvar Björk håller upp ett paraply för Fredrik och sändaren. Snart är det dags för start på gräsmattan.
  • PÅ BANAN. De senaste tre åren har Fredrik Carlsson tävlat i att köra modellflyg. I helgen är det tävlingar på hemmaplan. Men det är ingen fördel, säger han.
  • VACKER LUFTDANS. Modellflygplanet kan åka högre än ögat kan nå. Då är det viktigt att sändaren fortfarande har radiokontakt.
  • LOOOOP. Det finns många krävande konster och figurer som ska göras i luften under en tävling. Många träningstimmar ligger bakom.

Russian Thunder och Fredrik Carlsson satsar på pallplats i helgens modellflygtävling på Rörberg. – Jag är lite nervös faktiskt. Men det gäller att träna så mycket som möjligt, säger han. Han lovar att bjuda på flera loopar, störtdykningar och sidoflygningar.

Annons

Ett stilla duggregn stoppar inte Russian Thunder, årsmodell 09. Det brummar inne i det vita tältet och det är dags att söka upp startbanan.

Fredrik Carlsson, 44 år, styr vant med spakarna på sändaren. Han har kört modellflygplan sedan han var liten och efter en liten paus började han flyga igen för tolv år sedan.

– Det är både som en lek och sport, säger han och skrattar.

I helgen är det på allvar, då är det IMAC-tävling norr om Rörbergs flygplats. Det är en av sex deltävlingar i en cup och 23 personer från hela Sverige väntas komma till Valbo Flygklubb.

– Jag är både arrangör och ska tävla själv. Men det är ingen fördel, jag blir lätt stressad av att hålla i flera grejer, säger Fredrik.

De tävlande bedöms i hur de klarar av olika banor och övningar i luften.

– Sedan finns det ett på förhand okänt program också. Där brukar det avgöras.

Russian Thunder kommer i halvfabrikat och sedan har Fredrik fixat vingar, elektronik och motorn. I modellflyget sitter en gubbe med en färgglad hjälm.

Priset för ett plan kan landa upp mot 45 000 kronor.

Nu hoppas arrangörerna att många åskådare hittar till tävlingen och ett lugnt väder.

– Helst helt vindstilla, säger Fredrik.

Mer läsning

Annons