Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Vall lever upp - med fem nya företag

/
  • Marie Berg har tre företag som har sin utgångspunkt i Stora Vall. Festvåningen är ännu så länge bara öppen för abonnerande sällskap.
  • Pipo är ”kontorschef” på Stora Vall.

Ett träd har fällts, en gren har kapats.
Nu spritter det om Stora Vall igen.
– Det här huset behövde kärlek, säger Marie Berg.

Annons

Den gula trävillan på Kungsbäck har alltid varit i blickfånget för flanörer på ömse sidor om Gavleån. Fastigheten uppfördes i mitten av 1800-talet, men Stora Valls historia går ända tillbaka till 1500-talet. Länge var den praktfulla villan hemvist för regementets chefer och åren efter I14:s sorti har entreprenörerna avlöst varandra, men det har sällan varit långlivade försök.

Nu är det Marie Bergs tur.

Efter femton år inom försäljning i eventbranschen och dessförinnan ett antal år i restaurangbranschen startade hon eget hösten 2014. Sin talang inom försäljning kom till nytta som konsult i företaget Försäljningspartner. Bland uppdragsgivarna fanns Gefle IF. Marie Berg arbetade med kundkontakter i vip-tältet i samband med hemmamatcher. När hon skulle arrangera en söndagsbegivenhet upptäckte hon ett uppdämt behov av tillgänglig restaurangpersonal.

– Jag har själv erfarenhet av branschen och har ofta rört mig ute vid affärssammankomster. Jag vet hur viktigt det är med ett bra bemötande.

I dag har Personal-Partner knutit till sig ett 60-tal medarbetare. Många har hämtats från högskolan, en del med utländsk härkomst. Introduktionskurser, lön enligt avtal, försäkringar och egna kläder – ordning och reda. Personal-Partner bemannar restauranger runt om i Gävle, men även i Åre och på Gotland.

– Vi ska alltid leverera kvalitet, men lika viktigt är att personalen ska känna trygghet. Vårt system bygger på att de själva väljer när de ska jobba, allt från serveringspersonal till diskare och kockar. Målet är att bli rikstäckande, men i första hand fokuserar vi på Norrlandskusten, säger Marie Berg som även sneglar på Norge.

När företaget började ta form behövdes också en plats att utgå ifrån. Fastighetsägaren Erik Sandström föreslog Stora Vall som stått tom under några år. Sedan mars 2015 hyr nu Marie Berg fastigheten och har samtidigt installerat sitt tredje företag: Event-Partner. Den rogivande miljön har visat sig vara särskilt lämpad för minnesstunder, men även konferenser, bröllop och fester bokas för fullt. (Det blir julbord på Stora Vall igen.)

– Vi har jobbat hårt med interiören. Särskilt entrén som fått ett nytt betydligt ljusare utseende. Jag fick också markägaren Gävle kommun att ta ner ett träd vid ena husknuten. Trädet stod tätt intill, grenarna spretade och gjorde hela festvåningen dunkel, säger Marie Berg som också drömmer om en broförbindelse rakt över ån till Boulognerskogens udde.

Den övre våningen har blivit ett kontorsplan. Kommunikationsbyrån Digitala Färdigheter och webbyrån 1PX hyr in sig och delar utrymmena med fem av Personal-Partners heltidsanställda.

– Jag har jobbat hårt och inte haft så mycket fritid, men nu känner jag att det börjar lyfta, att jag kan lämna över flera av mina arbetsuppgifter och koncentrera mig på det jag är bäst på, försäljning.

Hon har i alla fall haft utrymme för kärlek. Hon träffade Patrick Berg i oktober 2014 och på nyårsafton 2015 stod bröllopet med efterföljande fest på Stora Vall. Marie Berggren blev Marie Berg.

– Praktiskt. Jag behövder bara kapa en gren...haha! Först använde jag tippex och täckte över, men nu har jag låtit trycka upp nya visitkort.

Mer läsning

Annons