Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbyk som i gamla tider

/
  • Vilket järn. Margareta Lindberg imponerades över alla modeller som fanns på dåtidens strykjärn.
  • Stenmagling. Berit Östlund använde den gamla stenmangeln för släta, fina dukar. Kerstin Murén och Solveig Ericsson tittade på.

Storbyk med tvätt, hängning, mangling och strykning på gammalt sätt. Det var ett av Hamrånge hembygdsgårds kulturinslag under veckan. Och visst väckte tvätten en hel del minnen till liv.

Annons

Berit Östlund hanterar mangeldonet med finess, samtidigt som hon berättar om hur man stärkte kläderna förr, med potatismjöl och lite finriven stearin.

Kerstin Murén kommer ihåg när hon var ung och stärkte underkjolen innan hon skulle på dans.

– Jag stod i bussen hela vägen in till Gävle, om jag hade satt mig så skulle stärkningen förstöras, minns hon med ett skratt.

I måndags kokade pannmuren på hembygdsgårdens tun. Rotborstar och tvättbrädor med hett såpvatten gjorde trasmattorna rena, och över gården spändes tvättlinor upp för rena, vita lakan.

Tisdagen ägnades åt att ta hand om den rena tvätten genom att stryka med gammeldags strykjärn där ett lod hettades upp och lades i järnet, eller att med mangeldon få dukarna släta och fina.

Dagen till ära användes en gammal stenmangel som visade sig mangla fantastiskt slätt och fint.

– Ett vackert linneskåp med rena och fina lakan och dukar, var förut en husmors stolthet, menar Kerstin Murén.

Berit Östlund, hembygdsföreningens ordförande, tycker det känns bra att använda de gamla föremålen, och visa deras användningsområden.

Kulturveckan avslutas på lördag med fäboddag med allt vad det innebär.

Mer läsning

Annons