Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storm mot Konsum efter avslöjandet

/
  • BEKYMRAD. Konsum Gävleborgs vd Anders Stake fick ta emot många samtal från upprörda kunder och även butiksägare i går, sedan Arbetarbladet avslöjat att Arla kommer att dominera i Konsums mjölkhyllor framöver och att det blir mindre utrymme för lokala produkter från Gefleortens.

En proteststorm startade i går när Arbetarbladet avslöjade att Arla blir huvudleverantör av mjölkprodukter till Coop- och Konsumbutikerna i Gästrikland.
Avtalet ligger fast, men Konsum Gävleborg kommer att undersöka vilka möjligheter som finns att ändå fortsätta sälja mjölk från Gefleortens.

Annons

Konsum Gävleborgs vd Anders Stake blev i går morse nedringd av upprörda kunder som läst i Arbetarbladet att Arla framöver kommer att dominera i Konsums mjölkhyllor.

– Det är förstås positivt att många värnar om det lokala. Men jag kan varken säga "Vi backar" eller "Vi kör på", eftersom vi inte själva är på det klara med var vi hamnar efter de diskussioner som pågår. Vår ambition är att kunna ha mycket av det lokala och regionala kvar i hyllorna. Men avtalet är tecknat, så det handlar mer om vad vi kan göra inom avtalets ramar, säger Anders Stake, vd på Konsum Gävleborg.

Spelar reaktionerna någon roll för er?

– Ja självklart, vi vill ha nöjda kunder. Alltså, för många spelar det här inte ett dugg roll, men de är ju inte med i den här debatten. Det är ju de som bryr sig som vi ska lyssna på nu, säger Anders Stake.

Övervägde ni att göra som Värmland och stå utanför Coops förhandlingar med Arla?

– Ja, till viss del. Vi tänkte på det här med lokalt och närodlat, det försöker vi värna om.

Men varför bestämde ni er ändå för att låta Coop förhandla för er räkning med Arla, när ni redan har ett väl fungerande samarbete med ett lokalt mejeri?

– Vi är en del av svensk konsumentkooperation och vill gärna vara med där. Vi gör väldigt mycket inköp ihop med Coop, det är det normala för oss. Så det skulle vara ett undantag om vi inte gjorde så med mejerivaror. Hur vi vägde å ena sidan, å andra sidan, det är till viss del affärshemligheter. De flesta företag försöker hitta synergieffekter, det är en fördel för kunderna, säger han.

Men exakt vilken fördel det blir för kunderna i det här fallet kan han inte riktigt svara på. Det han kommer på är att Arla har ett stort utbud och mycket ekologiskt.

Hur mycket billigare är det för er att köpa en liter mjölk från Arla än från Gefleortens?

– Det vill jag inte svara på. Jag vet inte om det är billigare.

I går kontaktade Konsum Gävleborg alla sina butiker. Flera butikschefer fick uppfattningen att de ska hänvisa alla mediefrågor till huvudkontoret.

– Vi värnar alltid om det lokala alternativet. Det blir ingen förändring innan sommaren. Resten får ni ta med Konsum Gävleborg, säger vikarierande butikschef Karin Åhlén på Konsum Triangeln i Strömsbro.

Konsum Forsbacka är en egen förening, men har även de ett inköpssamarbete med Coop.

Föreningschefen Hans Persson överraskades av det nya avtalet med Arla och tycker inte det är bra.

– Helst vill man ju handla lokalt och vi har ett jättebra samarbete med Gefleortens, som vi gärna vill fortsätta med. Men jag tror inte att sista ordet är sagt än.

Anders Stake på Konsum Gävleborg är självkritisk på en punkt.

– Det skulle vara kommunikationen. Att vi inte hunnit ta diskussionen med Gefleortens innan den här debatten kom. Vi har inte hunnit informera internt heller. Det centrala avtalet tecknades precis och vi har ännu inte hunnit bli klara med hur det kommer att se ut i butikerna här, säger han.

Avtalet går dock ut på att Arla ska vara butikernas fullsortimentsleverantör inom mejeri, och att deras varor kan kompletteras med lokala och regionala alternativ.

Mer läsning

Annons