Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstädningen ger färre skador

/
 • STÄLLNING. Säkerhetschefen Kjell Bergqvist fotograferar en byggnadsställning. Allt material som inte används längre ska tas bort. Även byggnadsställningar.
 • stökigt. Så här kunde det se ut innan företaget började med städronderna.
 • Efter städning.
 • MASSA. Blekeriet är den äldsta avdelningen i på bruket. Pappersmassa läcker ut lite här och var men den får inte ligga kvar och torka fast på golvet.Foto: Joanna Wågström
 • KONTROLLERAS. Varje fredag är det städrond. Eftersom det är sex avdelningar kontrolleras varje avdelning var sjätte vecka. Man kollar bland annat så att slangar är upprullade, branddörrar är stängda, att det inte ligger torkad massa eller annat skräp på golven. Eva Nordvall Schröder och Lars Andersen tyckte att allt såg bra ut i blekeriet.
 • SÄKERHET. Nya hållare för slangarna har satts upp för att det ska bli lättare att få bort dem från marken.Foto: Joanna Wågström
 • SLANGAR. Slangarna ska rullas ihop. Det är stor risk att folk snubblar på dem annars.
Foto: Joanna Wågström
 • TAKET. Här låg det skräp och gammalt material när städronderna inleddes. ”Vi har sett en stor förändring det här året”, säger säkerhetschefen Kjell Bergqvist.

Snyggt rullade slangar, stängda branddörrar och rensopade golv. I blekeriet på Skutskärs bruk är det välstädat. Men så har det inte alltid varit.

Annons

Sex personer iklädda orangea hjälmar och reflexjackor samlas i kontrollrummet i blekeriet på fabriken i Skutskär. Det är fredagsmorgon och dags för städrond.

– Vi börjar på taket och går nedåt, säger Kjell Bergqvist som är säkerhetschef till kontrollanterna, som den här dagen består av en representant från ledningsgruppen, driftsingenjör och driftledare på blekeriet, en brandman från Securitas, och chefen för arbetsmiljö och säkerhet.

Taket kontrolleras så det inte ligger något löst skräp eller material där uppe som kan blåsa bort och orsaka problem. Sedan fortsätter gruppen ner genom blekeriet, våning för våning.

De jättelika tvättunnorna pyser ut ånga. Här och var läcker pappersmassa ut på golvet som är solkigt. I ett rör är det ett stort hål där massan väller ut i en golvbrunn. För ett otränat öga är det svårt att avgöra hur välstädat det är.

– Varför står den här byggnadsställningen här, frågar Kjell Bergqvist driftsingenjören på blekeriet Eva Nordvall Schröder när städronden har kommit till tredje våningen.

– Det är ett jobb som inte är avslutat än. Det är därför den är kvar, svarar hon.

Sedan början på 2011 har städningen inspekterats varje vecka på Skutskärs bruk. Kraven på att hålla rent och snyggt har höjts sedan städronderna infördes. Byggnadsställningar ska inte stå monterade någonstans i onödan. Slangar ska vara ihoprullade och golvet hållas torrt och rent. Allting syftar till att minska risken för olyckor.

Och olyckorna har minskat. 2010 inträffade 15 arbetsplatsolyckor, hittills i år är det fem.

– Vi är på rätt väg men det finns mycket mer att göra. Vi är inte nöjda förrän vi har noll olyckor per år, säger Lars Andersen som är chef för arbetsmiljö och säkerhet på företaget.

Förutom städronderna har bruket infört säkerhetsobservationer där personalen kontrollerar varandra så att man arbetar efter de säkerhetsrutiner som finns.

Under hösten har ledningen personliga säkerhetssamtal med alla anställda. Varje dag har varje avdelning en säkerhetsdialog inför jobb som ska göras.

Kjell Bergqvist fotograferar trappor, golv, inventarier och skrymslen under hela ronden. Bilderna läggs sedan upp på intranätet tillsammans med ett omdöme där avdelningen kan se om städningen godkänts.

I början på året var det många avdelningar som fick betyget icke godkänt men allt eftersom rutinerna har satt sig har det blivit mer grönt än rött i protokollet.

– Idag blir det en grön gubbe för blekeriet, säger Kjell Bergkvist.

Mer läsning

Annons