Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för att hitta nya sätt att bekämpa mygg

Länsstyrelsen vill tillsammans med allmänheten hitta nya metoder för att begränsa massförekomsten av översvämningsmygg vid nedre Dalälven. På söndagen hölls ett första möte på Söderfors herrgård.

Annons

– Intresset var ganska stort och det kom 35 personer, säger Anna-Carin Lundqvist, projektledare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelserna i Gävleborg, Uppsala, Dalarna och Västmanland jobbar tillsammans med ett treårigt projekt, en regional landskapsstrategi ”Människor, mygg och natur vid nedre Dalälven”. Det långsiktiga målet med projektet är att begränsa massförekomsten av översvämningsmygg samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras. Tillsammans med allmänheten vill länsstyrelserna hitta fler bekämpningsmetoder än Bti, som är ett biologiskt bekämpningsmedel och det som i dag används längs nedre Dalälven.

På söndagen hölls ett första möte.

– Vi informerade om projektet och sedan diskuterade vi med allmänheten hur de vill jobba för att bekämpa myggen. Tanken är att allmänheten ska bilda arbetsgrupper och sedan rikta in sig på något område. På mötet bildades det två arbetsgrupper, säger Anna-Carin Lundqvist.

Fick skriva lappar

Projektet kommer att rikta in sig på tre områden strömmande vatten, öppna landskap och andra myggbegränsningsmetoder. Området öppna landskap handlar om vilken betydelse ett igenväxt landskap har för myggproblemet. De två arbetsgrupper som bildades vid mötet i Söderfors kommer att jobba med området ”Strömmande vatten” och undersöka hur vattenföringen i Dalälven påverkar myggsituationen.

– På mötet fick allmänheten skriva på lappar hur de vill bekämpa myggen och anmäla om de kan tänka sig att vara med i en arbetsgrupp. Nu ska vi på länsstyrelsen gå i genom materialet och om någon månad ska vi ha ett nytt möte och då hoppas vi kunna bilda fler arbetsgrupper, säger Anna-Carin Lundqvist.

Mer läsning

Annons