Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storyn om Mackmyra Whisky i bokform

/
  • I maj 1999 berättade Magnus Dandanell, som blev vd, och Rikard Lundborg, som blev marknadschef, om planerna på ett whiskydestilleri i Mackmyra.

För drygt 17 år sedan väcktes idén som blev Sveriges första whiskydestilleri. Nu har en av grundarna skrivit storyn.
– Jag ville sammanfatta och dela med mig av lärdomarna som jag drog under den här tiden. Det handlar om whisky och Mackmyra men det är inte bara en whiskybok, säger Rikard Lundborg.

Annons

Han var en av åtta kompisar från Kungliga tekniska högskolan (KTH) som vågade satsa på sin dröm.

Vad är det viktigaste du vill lyfta fram?

– Att komma på och realisera en idé utan att vi riktigt visste hur vi skulle göra. Att ta den hela vägen och göra något som ingen har gjort förut.

I maj 1999 träffade jag Rikard Lundborg och Magnus Dandanell första gången, i Mackmyra bruk på platsen där de sedan byggde destilleriet.

Hur pass övertygade var ni då att ni skulle lyckas?

– Då hade vi satt upp vår första delvision. Det är klart att vi trodde på det vi gjorde. Vi skulle skapa den första svenska whiskyn. För att göra det måste vi bryta ner visionen i små steg. Ett första steg var ett pilotdestilleri, som var helt fungerande med alla tillstånd men så litet att vi kunde finansiera det själva. Vi tog en storvulen vision som vi bröt ner i små hanterbara delar. I mars 2006 släpptes första flaskan.

– Vi har haft en avlägsen vision men jobbat med konkreta små steg hela tiden. Tänka långsiktigt och arbeta kortsiktigt.

Rikard Lundberg säger sig ha tre syften med boken "Whiskyrebellerna":

– Man ska få lära sig mer om Mackmyra, den ska vara inspirerande för dem som när på entreprenörsdrömmar och sen är det många som gillar storyn. Det ska vara kul och underhållande, säger han.

Mer läsning

Annons