Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffades med skott i benet

26-åringen ville inte vara med och bilda en ny Solidos­klubb i Gästrikland. Därför straffade den 33-årige Hoforsbon, som är den informelle ledaren, honom med ett skott i benet och en skenavrättning i en källare i Sandviken i februari. Det framgår av åtalet som kom på fredagen.

Annons

Solidos, som var en anhängarklubb till Bandidos, försvann från Gästrikland 2006. När ledaren, 33-åringen från Hofors, kom ut ur fängelse förra året inleddes försöken att bilda ett nytt kriminellt så kallat mc-gäng i Gästrikland.

Det har inte gått så bra. De ledande personerna har flera gånger gripits av polisen. Några är dömda, andra sitter häktade. På fredagen satt två av de ledande personerna i en rättegång som ser ut att leda till att även de döms (se artikel på sidan 6).

Släpptes i brist på bevis

Samma dag kom åtalet mot den förre Solidosledaren. Han sitter sedan några veckor häktad för skottet i Sandviken för andra gången. Första gången tvingades polisen släppa ut honom i brist på bevis. Ingen, inte ens den skjutne 26-åringen, ville vittna mot dem.

Men i april kontaktade 26-åringen själv Gävlepolisen och ville berätta sanningen. Han satt då själv häktad i Uppsala misstänkt för brott. I ett nytt förhör berättade han hur han åkte upp till Hofors för att diskutera bildandet av en Bandidosklubb i Gävle, med bland andra 33-åringen.

Nedgraderades

Enligt 26-åringen var 33-åringen redan då hotfull och visade upp en pistol. 26-åringen fick veta att han skulle nedgraderas som medlem, och få börja från botten igen. Senare samma dag ringde 26-åringen till 33-åringen och sa att han inte ställde upp längre, att han ville hoppa av Bandidoståget.

Det fick 33-åringen att direkt resa från Hofors till Sandviken till fastigheten där 26-åringen sköts i benet. Efter skottet riktades vapnet mot hans huvud samtidigt som han hotades till livet om han skulle polisanmäla.

Försöker bilda klubb

I polisutredningen är det tydligt att det pågår försök att bilda en ny klubb i Gästrikland. De inblandade använder fortfarande begreppet Solidos, men även namnet Formidos används som namnet på en ny grupp.

Enligt polisens underrättelsetjänst är 33-åringen själv provmedlem i Bandidos MC Sverige. Polisen har flera observationer av honom iklädd Bandidosvästar.

Mer läsning

Annons