Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålning som ska bota cancer – utan att skada

/
 • Vårdenhetschefen Maria Furberg visar hur behandlingen går till. Patienten ligger på en brits som styrs av en industrirobot och strålkanonen kan snurras runt för att behandla tumörer i alla delar av kroppen. Ur väggen kan också röntgenutrustning skjutas ut.
 • Bilderna visar skillnaden mellan vanliga typer av strålbehandling och protonstrålning (bilden längst till höger) där strålningen kan koncentreras till just hjärna och ryggrad – som är det man i detta fall vill behandla – medan ansiktet, hjärta, lungor och andra viktiga organ skonas.
 • Skandionkliniken vid Akademiska sjukhuset har precis börjat ta emot de första patienterna.
 • När det lyser grönt är strålkanonen avstängd.
 • Barn är en viktig patientgrupp och inredningen är anpassad till dem. Här en lekavdelning vid väntrummet.
 • Skandionkliniken är ingen vanlig sjukhusmiljö. Överallt har man inrett med glada färger. Det här är från narkosrummet där små barn sövs inför strålningen.
 • Strålningsutrustningen på Skandionkliniken tillhör den allra mest avancerade i världen. Bara för ett par år sedan fanns den inte att få tag i.
 • Vårdenhetschefen Maria Furberg visar upp ett av de två behandlingsrum som nu är klara. Själva cyklotronen som producerar strålningen finns i ett rum intill, men dit för vi inte gå in eftersom strålningen för hög.
 • Skandionkliniken där protonstrålningen ges är bland de mest moderna i världen. Patienten ligger på en brits som styrs av en industrirobot och strålkanonen kan snurras runt för att behandla tumörer i alla delar av kroppen.
 • Rosa dörrar, röda väggar och lila golv. Helt normal färgsättning på Skandionklinken.
 • Här är uppvakningsrummet för de minsta patienterna som behöver sövas för att kunna ligga still under strålningen.
 • Vårdenhetschefen Maria Furberg gläds hon åt att kunna börja ta emot patienter och ge dem den nya strålbehandlingen.
 • Skandionkliniken har byggts för att kunna växa. Intill de två behandlingsrum som är klara finns plats för ett tredje. Storleken avslöjar vilken stor och tung utrustning som behövs för kunna ge strålbehandlingen.
 • Överläkaren Thomas Björk-Eriksson som är medicinskt ansvarig på kliniken visar med bilder hur mycket den onödiga strålningen kan minskas med protonbehandling.

Strålbehandling räddar liv – men den kan också skada.
Men nu kan patienter från bland annat Gävleborg och Uppsala få en skonsammare strålning på nystartade Skandionkliniken.
– Barnen är våra viktigaste patienter, säger chefen Håkan Nyström.

Annons

Bakom fyra meter tjocka betong- och marmorväggar finns den – cyklotronen som producerar den protonstrålning som gör Skandionkliniken i Uppsala så unik.

För första gången i Norden kan man i stor skala behandla cancerpatienter med mer riktad strålning som minskar risken för biverkningar.

– Det är jätteroligt att vi äntligen kan erbjuda patienterna den här behandlingen, säger vårdenhetschefen Maria Furberg.

I takt med att allt fler överlever sin cancer har man blivit mer medveten om vikten av att patienter inte skadas av behandlingen.

Särskilt viktigt är det för barn som har många år kvar att leva.

I dag är det nämligen så att den strålning som räddar deras liv också kan skada dem för livet.

– Strålbehandling är ett mynt med två sidor. Den kan bota men också orsaka biverkningar, säger cancerläkaren Thomas Björk-Eriksson.

Problemet har varit att det är svårt att styra strålningen. Den skadar därför inte bara tumören utan även friska delar av kroppen.

Men genom att använda protoner i stället för fotoner – som hittills varit det vanliga – kan man på ett mycket bättre sätt koncentrera strålning till det ställe där man vill ha den.

Den stora skillnaden är att protonerna kan bromsas upp så att de stannar vid tumören i stället för att fortsätta ut genom kroppen. Det gör att friska delar slipper att skadas.

– Vi räknar med att 10-15 procent av alla cancerpatienter skulle ha nytta av behandling med protoner, säger Thomas Björk-Eriksson som är medicinskt ansvarig på Skandionkliniken.

Till en början blir det dock inte så många.

Per Edlund, överläkare på onkologen i Gävle, tror att det kommer att vara ungefär 3-4 procent av patienterna som skickas till protonbehandling.

– I dagsläget blir det nog inte fler men på sikt tror jag att det kan öka.

Behandlingen av de första patienterna på Skandionkliniken har redan börjat. I år räknar man med att hinna med omkring 200 och därefter mellan 500 och 1000 patienter per år.

Ungefär 80 av dem kommer att vara barn.

Fastän de är i minoritet är barnen den allra högst prioriterade patientgruppen.

Det märks på den nybyggda kliniken som utformats av konstnärer för att bli så ombonad och trevlig som möjligt trots att den av strålskyddsskäl egentligen är en betongbunker.

Det är glada färger på väggar, golv och annan inredning och det finns flera lekrum och till och med en liten japansk trädgård.

– Det är en härlig miljö även för oss som arbetar här. Trots att färgerna är starka är känslan lugn, säger Maria Furberg.

I första hand kommer man att prioritera hjärntumörer eftersom skador av onödig strålning blir extra allvarliga när det är hjärnan som drabbas. Men även annan cancer kommer att kunna behandlas.

– Det som kan vara svårt är exempelvis lungor och annat som påverkas av andningsrörelser. Då kan det vara en nackdel att protonstrålningen är så exakt, säger Håkan Nyström som är verksamhetschef.

För leukemipatienter som ändå ska helkroppsstrålas finns heller ingen vinst med att använda protonstrålning.

Förutom att risken för strålskador minskar är förhoppningen att man med den mer exakta protonstrålningen även ska kunna höja stråldoserna så att man mer effektivt kan slå ut tumörer.

Men hur bra protonbehandlingen är vet man inte riktigt. Ett av syftena med Skandionkliniken är att ta reda på det. Därför kommer en mycket stor del av patienterna att ingå i olika forskningsprojekt för att ta reda på exakt hur effektiv behandlingen är och vilka som har störst nytta av den.

LÄS OCKSÅ: Barnen som slipper skadas för livet

Mer läsning

Annons