Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strokeprojekt gav unikt vårdprogram

Landstingets strokeprojekt avslutas som planerat vid årsskiftet. Syftet med projektet har varit att skapa en bättre strokesjukvård i länet och det har lyckats, menar projektledaren Anna Sörebö.

– Vi har ett vårdprogram i hela vårdkedjan, och det är unikt i landet, säger hon.

Annons

En av huvudanledningarna till att strokeprojektet sjösattes under våren 2008 var att Gävleborgs läns landsting uppvisade de sämsta siffrorna i landet när det gällde 28 dagars dödlighet för kvinnor efter stroke.

Två år senare har landstinget klättrat fyra hack i den tabellen.

Men det gäller att ha tålamod och det arbete som nu har initierats kommer förhoppningsvis att ge resultat på betydligt längre sikt, menar Anna Sörebö.

– Det är inte bara vården det handlar om. Levnadsvanor och hög arbetslöshet är också sådant som spelar in och det gör att det tar tid att påverka, säger hon.

En grundtanke i strokeprojektet har varit att få med alla delar i vårdkedjan, från förebyggande vård till rehabilitering.

Man har också jobbat för att den som drabbas av en stroke direkt ska få vård på en strokeenhet. Det har lyckats bra i Hudiksvall och Bollnäs, men sämre i Gävle.

– Det är svårt att säga vad det beror på men Gävle har generellt större problem med överbeläggningar och det gör det svårare att säkra de här platserna, säger Anna Sörebö.

Mer läsning

Annons