Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömbergsson: "Vuxna har ett ansvar att säga ifrån"

/
  • 200 allsvenska matcher har det blivit för Gävledomaren Markus Strömbergsson.

Gävledomaren Markus Strömbergsson, 40 år, har upplevt hela spektrat under sin karriär. Från gnälliga föräldrar på en blåsig fotbollsplan i Bomhus till att ha ”meningsutbyten” med stortränare som José Mourinho inför 10 000-tals i publiken och miljoner framför tv-apparaterna.

Annons

LÄS OCKSÅ:

"Det är alltid vid som bestämmer på planen"

När det är elitfotboll gäller det att hålla en linje matchen igenom. Men som domare i ungdomsmatcher ska man hjälpa och inte straffa, man står för ett ledarskap på planen, och man ska hellre prata med spelarna om det blir fel.

Markus började döma under slutet av gymnasiet som 17-18-åring. Han ville egentligen bli fotbollsstjärna men någon tyckte att han var bra som domare så han fortsatte, mest för att tjäna extra pengar.

Karrirären tog fart och en snabb koll på nätet innehåller erkännanden som ”det senaste stjärnskottet på den svenska domarhimlen” och texter om när han blev utsedd till årets domare i Sverige två år i rad.

– Då har du bara läst de bra sidorna, konstaterar Markus. På andra sidor står det andra omdömen...

Efter 200 allsvenska matcher och sju år som Fifa-domare vet han att det blir fel ibland, för alla domare.

– Jag minns min fjärde match i Allsvenskan mellan Kalmar och Landskrona, då var jag inte bra. Och jag fick höra det.

Men därifrån till att publik, spelare och ledare ger sig på ungdomsdomare är steget långt.

– Under en cup jag dömde i början av min karriär var det en ledare som protesterade på ett hotfullt sätt. Då tänkte jag att så här vill jag inte ha det. Det är inte okej.

– Jag minns också hur utsatt man var som ung domare, av vuxna i publiken. Man kan inte begära att en ung domare ska ta diskussioner med föräldrar där och då. Det är ledarnas uppgift.

Föreningarna måste utbilda ledare och genom dem föräldrarna, menar han.

– Det är aldrig viktigt att vinna matcher som barn. Ungdomsfotboll ska inte gå ut på att vinna utan att träffas, ha kul och utvecklas både som fotbollspelare och människa.

Här har föräldrarna ett stort ansvar.

– I många fall är det föräldrarna som absolut vill vinna, och de överför detta på sina barn, vilket sedan kan gå ut över domarna.

Ledarnas roll är också viktig.

– Vill de vinna matchen eller vill de ha spelare som vill komma tillbaka nästa träning?

Förutom att vara domare och numera en av ledarna för sin sons lag, utbildar han också föreningsdomare. Han pratar då bland annat om vad man som domare kan göra för att förebygga en dålig stämning på matcher.

– Man har ett ansvar också som domare. Man kan hälsa på ledarna innan matchen och berätta att vi tillsammans kan gör det till en bra match. Sedan ska man var tydlig på planen, domaren är också med och utbildar spelarna.

– Det är vi vuxna tillsammans på plats vid matcherna som måste visa vad som gäller. Om någon beter sig illa ska man säga ifrån. Både som publik och ledare.

LÄS OCKSÅ:

"Det är alltid vid som bestämmer på planen"

Mer läsning

Annons