Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmingen intog Rådhustorget

/
  • GOTT. Agneta Hedblom, Gävle, och Kerstin Åberg, Bomhus, gillade strömming smaksatt med citron
  • LEGENDARISK Domare i SM i strömmingsrensning var precis som vanligt den legendariske köksmästaren från CH, Bruno Gneipelt
  • SÄLJARE. Amanda och Christin From stod i ett stånd ihop Kenneth Bomgren, Glada Kocken. Hos dem gick det att köpa strömming med ansjovisfiléer och med potatismos.
  • MATDAGS. Uppskattningsvis ett par hundra personer hade vid lunchtid letat sig Rådhustorget för att njuta av Gästriklands landskapsfisk tillagad på olika sätt.
  • Strömmingsburgare, klämma med citronsmak, strömming med råraka och en mänga andra varianter förekom på Strömmingens Dag.

Ett par hundra sugna människor och ett antal hungriga fåglar som seglar i skyn.

Årets upplaga av Strömmingens Dag hölls under lördagen på Rådhustorget i Gävle.

Annons

– När jag som grabb bodde i Stockholmstrakten fiskade jag mycket strömming, säger Bo Larsson.

Tillsammans med hustru Harriet Bäcklin njuter han av strömming fylld med ansjovisfiléer och ihop med potatismos. Gävleparet har varit med på alla strömmingsfester under den 20-åriga historien. Enligt deras smak är strömming på hårt bröd nummer ett. De ska bland annat följa SM i strömmingsrensning som börjar strax.

Segrade bland tio tävlande - både professionella kockar och amatörer - gjorde Tommy Thorsander, Beckasinen.

– Jag rensade 20 strömmingar på 51 sekunder. Det gäller att öva mycket

Domare var precis som vanligt den legendariske köksmästaren på CH, Bruno Gneipelt.

Människorna på torget har en rad varianter av strömming av välja på. Eller vad sägs om strömming med citron, ihop med råraka, som burgare, klämma eller med senap.

Strömmingsgeneralen Carina Sjösten i arrangerande Svenska Kockars Förening, Gävle-Dala, säger att fem restauranger samt föreningen har stånd med strömming som är lagad på olika sätt. Fisken har Gävlefiskarna stått för.

– Den är fiskad längre upp på kusten. Det var dåligt med strömming här, säger Carina Sjösten.

Vid ett av stånden står Kenneth Bomgren, Glada Kocken, och säljer fisken ihop med Christin From och hennes dotter Amanda. Kenneth Bomgren säger att han fått frågan om det verkligen är strömming och inte sill som fisken heter längre ned på kusten. Svaret var självklart strömming.

– Det är roligt, speciell när folk tycker det är gott, säger Christin From.

På andra sidan torget provar Kerstin Åberg, Bomhus och Agneta Hedblom, Gävle rätten smaksatt med citron. En god kombination tycker de. Citronen framhäver strömmingen.

– Jag har tagit receptet, säger Kerstin Åberg som precis som väninnan tycker att det trevligaste med festen är att träffa folk.

Mer läsning

Annons