Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmingens dag lockade folk och måsar

/
  • renskontroll. Här kontrollerar Bruno Gneipelt från Svenska kockföreningen hur de tävlande egentligen har rensat sina strömmingar.
  • Stolt vinnare. Timo Lassila vann för andra gången tävlingen SM i strömmingsrenseri.
  • först färdig. Anna Axnér var först färdig och trodde nog att hon vunnit, men juryn tyckte inte att hennes rensade strömmingar höll tillräckligt hög kvalitet, hon blev i stället tvåa.
  • rens. Renset från strömmingarna vill stans måsar väldigt gärna sätta klorna i.

Pensionären Timo Lassila slog de medtävlande kockarna och vann SM-titeln i strömmingsrensning.
Han var inte snabbast, men rensade sina 20 strömmingar snyggast, bedömde juryn i form av Bruno Gneipelt från Svenska kockföreningen.

Annons

För sjuttonde året i rad kom Gävleborna troget till Strömmingens dag på Rådhustorget. Trots svarta hotande moln och ganska kyliga vindar.

Som vanligt hade flera restauranger komponerat sina egna strömmingsrätter som kunde avnjutas för 30 kronor per portion. Det var långa köer till de flesta stånden.

När det var dags för att tävla om SM-titeln i strömmingsrensning fanns fem finalister på plats ovanför trapporna till Rådhuset: Anna Axnér, restaurang Huselieharen, Gun Brändström, restaruangskolan Sandviken, Åsa Bäck, restaurang Huselieharen, Timo Lassila, pensionerad chaufför och fritidsfiskare och Siv Johansson, som kvalificerat sig från publiken på Rådhustorget.

Nedanför stod fem personer och klockade varsin rensare.

Först färdigrensad var Anna Axnér, strax efteråt höjde Timo Lassila upp händerna i vädret och sedan kom Gun Brändström tätt följd av Siv Johansson och Åsa Bäck.

Juryn klev fram och tittade kritiskt i lådorna med de rensade strömmingarna och kunde efter ett tag konstatera att Timo Lassilas rensade strömmingar höll den högsta kvaliteten och därför vann han trots att han inte var snabbast.

Vid det laget cirklade måsarna i allt snävare cirklar över Rådhustorget, ivriga att få sätta klorna i renset. Timo Lassila, som faktiskt blev svensk mästare i strömmingsrensing redan 2001 för första gången, fick i pris en kasse som bland annat innehöll en väska med diverse grillverktyg. Han missar ogärna Strömmingens dag och tävlingen.

– Det är bara att rensa. Jag brukar fiska strömming och öva lite, men det har varit ont om strömming i år. Det är synd för strömming är det godaste jag vet, sa Timo Lassila.

Senare på eftermiddagen var det kanotrace mellan kockarna och Brynäs juniorhockeyspelare i Gavleån.

Mer läsning

Annons