Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsbro ska skyddas med ny plan

/
  • gamla hus. Eskil och Marianne Norman bor i ”Kaffebyggningen”, som är ett av bara en handfull helt bevarade hus i de äldre delarna av Strömsbro. Det byggdes 1720 men stod då nere vid fabriken. 1849 flyttades huset till hörnet Magasinsgatan-Strömgatan.
  • Gränslandet. Gränsen mellan Strömsbros riktigt gamla delar och de som planlades under mitten av 1800-talet går vid Skolgatan. Enligt fastighetsägareföreningens ordförande Rune Westergren finns i dag totalt bara en handfull hus som har kvar sina ursprungliga utseenden.

Den gamla bebyggelsen i Strömsbro ska skyddas. Kommunen har tagit fram en ny detaljplan för att skydda den unika kulturmiljön.

– Det är så dags nu. Strömsbro är egentligen redan förstört, säger Marianne Norman som bor i ett av få hus från 1700-talet som har kvar sitt ursprungliga utseende.

Annons

Våren 2008 fick tjänstemännen på Bygg och Miljö i uppdrag att göra en ny detaljplan för Strömsbros äldsta delar. Det omfattar 190 fastigheter från Färgerigatan till Bränneriet och mellan Norrlandsgatan och Gamla Bönavägen.

Området är i vissa delar från 1700-talet och planens syfte är i första hand att skydda kulturmiljön med bland annat rutnätsplanen som är ett riksintresse. Arbetet har varit intensivt och detaljplanen, som bland annat ska ange utseende på byggnader, byggrätter, tomtstorlekar och storlek på plank och staket, är nu snart klar.

– Vi har inventerat varenda centimeter känns det som. Efter önskemål har vi gjort en plan med mycket bilder och skisser, säger planingenjör Thobias Nilsson.

Byggnaderna har delats upp i tre olika kategorier. I en A-kategori ingår äldre byggnader som är välbevarade. Hur många sådana det finns vill inte Thobias Nilsson avslöja innan planen blivit offentlig, men enligt uppgift rör det sig inte om fler än en handfull.

– Det är mycket som har hänt i området genom åren. Att man har bytt panel på husen är det vanligaste, men många har även satt in nya fönster.

Alla gamla hus som har förvanskats genom ombyggnad har hamnat i en B-kategori och de modernare husen har märkts med C. I detaljplanen ska det bland annat finnas konkreta tips på vad man kan använda för materiel för att det ska se tidsenligt ut.

– Det blir några nya byggrätter också. Vi har även tittat på var man kan bygga till på de befintliga tomterna. Husen är små och många har redan byggt uthus, så vi förstår att trycket är stort, säger Thobias Nilsson.

Rune Westergren, ordförande i Strömsbro Fastighetsägareförening, guidar Arbetarbladet runt i stadsdelen. Han visar oss till ett av husen i kategori A. Det är den så kallade ”Kaffebyggningen” i hörnet Magasinsgatan-Strömgatan. Det byggdes 1720 men flyttades till sin nuvarande plats 1849. Utvändigt har det kvar sitt ursprungliga utseende. Marianne Normans familj har ägt huset sedan 1930-talet. I dag bor hon här med sin man Eskil.

– Fönster och allt är original. Vi har inte velat ändra så mycket och man får ju inte heller, säger hon.

Enligt Marianne Norman är Strömsbro inte sig likt längre. Hon tycker att många av husen har blivit förstörda.

– Det är ett mysigt område, men det är så dags att göra en ny plan nu. Den skulle ha gjorts för 25 år sedan, säger hon.

Rune Westergren har själv renoverat sitt hus på Fabriksgatan varsamt. Han tycker att det är bra att Strömsbro ska skyddas med en ny detaljplan.

– Det finns en del misstag man har gjort genom åren. Problemet är att man inte har byggt om konsekvent, utan lite hur som helst. Gör man det på rätt sätt så blir det bra och många som har byggt om kan nog få hjälp med hur de ska återställa sina hus, säger han.

6 oktober håller kommunen informationsmöte med de boende i Strömsbro. Planen är på samråd i 5 veckor.

Mer läsning

Annons