Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömvallens framtid avgörs med tävling

/
  • Strömvallens framtid avgörs med en tävling. Tävlingen är dock långt ifrån färdigutvecklad än.

Vilka som ska tävla, vilka som ska sitta i juryn och vilka kriterier juryn ska utgå efter är ännu oklart – men en tävling ska det bli.
– Vi tror det finns massa goda idéer som vi vill få fram på bordet, säger Viveka Sohlén, planarkitekt hos kommunen.

Annons

LÄS MER: Ingen klar plan för Strömvallen

Det är kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott som godkänt en beställning av ett tävlingsprojekt. Tävlingen ska avgöra hur Strömvallens mark ska användas, något som Gefle Dagblad först rapporterade om under sena tisdagskvällen.

Längre än så har kommunen inte kommit – det ska bli en tävling men hur den ska utformas är högst oklart. Det är just en utformning av tävlingen som är beställd.

LÄS OCKSÅ: Resan från Strömvallen till Gavlevallen

Kommunen har redan uppvaktats med flera idéer – med en tävling hoppas de kunna fånga in den allra bästa, konstaterar planarkitekten Viveka Sohlén.

– En tävling kan hjälpa olika aktörer att konkretisera sina idéer, säger hon.

Vid sidan av det, varför väljer ni att arrangera en tävling?

– Ibland går vi ju direkt ut med en detaljplan, när vi vet vad det är vi vill ha. Så är inte fallet nu och då är en tävling ett bra sätt att hitta rätt. Vi tror det finns massa goda idéer som vi vill få fram på bordet.

Kriterierna är inte klara, men läktaren mot Kungsbäcksvägen vill många bevara till exempel. Vad tror du är det viktigaste i ett förslag kring Strömvallens framtid?

– I kriterierna kommer det förstås ingå vad kommunen inte är berett att göra. Att man värnar om kulturmiljön, utnyttjar vattenkontakten och siktar på hög arkitektonisk kvalitet blir viktigt.

Någon gång under nästa år hoppas Viveka Sohlén att tävlingen ska vara i gång.

LÄS MER: GIF vill lämna Strömvallen helt

Mer läsning

Annons