Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter kämpar föratt få bo centralt

/
  • vill bo i stan. Studentkåren på högskolan är missnöjd. Studenterna har skuffats undan från innerstan. Gavlegårdarna har slussat ut dem till Sätra.RickardPetrés.

I Gävle är alla studenter garanterade bostad. Men inte nödvändigtvis där de vill ha dem.
Nu kämpar studentkåren i Gävle för att fler studenter ska få bo i centrala Gävle.

Annons

I rådande lågkonjunktur ökar antalet högskolestudenter. På många håll i landet är det svårt för studenter att få tag på bostäder, men fortfarande klarar Gävle kommun av att förse alla studenter med egen boende.

Ändå är studentkåren på Högskolan i Gävle missnöjd. Studenterna har skuffats undan från innerstan, menar de. Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna tillhandahåller knappt några studentlägenheter i centrum längre. Ett tvåårigt beslut som börjat bli kännbart.

– I år ser det bittert ut. Gavlegårdarna har slussat ut studenterna till Sätra, säger studentkårens ordförande Rickard Petrés

Att successivt flytta ut studenternas boende utanför centrala Gävle anser han vara ett stort misstag. En stark närvaro av studenter i centrum för med sig flera goda effekter.

– Det blir en mer levande stad med nytt friskt blod och nya influenser. Det är bra för integrationen och det är bra för näringslivet. Även studenter kan betala för sig.

Rickard Petrés har retat upp sig på är ett uttalande i Sveriges Radio av Lars Lennmalm, vice VD på Gavlegårdarna. Lars Lennmalm säger att Gavlegårdarna inte kan ägna sig åt att ”subventionera studentlägenheter på bekostnad av andra hyresgäster”. Enligt Rickard Petrés har studenterna aldrig krävt speciella subventioner. Tvärtom är det många som varit beredda att betala dyrare hyror för att få bo centralt. Reaktionerna mot Gavlegårdarnas agerande har först som sist handlat om själva bristen på studentbostäder i och kring Gävle centrum. Inget annat.

Lars Lennmalm själv har inget problem att förklara sitt ordval om subventioner.

– Att studenter vill bo centralt är svårt att förena med vad de är beredda att betala. Åtminstone när det gäller den stora massan. Sen finns det alltid ett mindre antal personer som ändå kan tänka sig betala vad det kostar. Vi har ju lite mer exklusiva studentlägenheter centralt, men i ett begränsat antal.

Studentkåren för just nu en dialog med Gavlegårdarna, men också med privata värdar, för att få till fler studentlägenheter i centrala Gävle.

Mer läsning

Annons