Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenterna är upprörda sedan rektorn bytt fot

/
  • Missnöjda. Rickard Petrés, ordförande i studentkåren, och Johan Hjalmarsson och Patrik Salmén i studentföreningen Gavlecon kritiserar att ekonomiutbildningarna vid högskolan splittras.Foto: Pernilla Wahlman

I sista stund bytte rektorn fot och rev upp känslorna bland ekonomistudenterna och deras lärare på Högskolan i Gävle.

– Möjligheterna att utveckla ekonomiämnet försämras, säger Johan Hjalmarsson och Patrik Salmén i styrelsen för studentföreningen Gavlecon.

Annons

Det handlar om den nya organisationen som ska träda i kraft från nyår.

Sex institutioner försvinner och ersätts med tre så kallade akademiker.

Förändringen har under hösten diskuterats i samrådsgrupper där lärare och ämnesföreträdare fått vara med.

De hade enats om ett förslag som bland annat innebar att ekonomiutbildningarna skulle samlas i akademin för teknik och naturvetenskap.

Men i sista stund ändrade sig rektorn Maj-Britt Johansson. Vid högskolestyrelsens möte i fredags lade hon fram ett nytt förslag som innebär att ekonomiämnena delas upp.

Lärare underkänner förslaget

Fastighetsekonomin ska ligga i ”teknikakademin” medan resten av ekonomiutbildningarna flyttas till akademin för humaniora och samhällsvetenskap och får samsas med bland annat dramapedagogik, religionsvetenskap och statskunskap.

– Från vår synvinkel känns det inte rätt att splittra ekonomiutbildningarna, säger Johan Hjalmarsson som tillsammans med föreningens utbildningsansvarige Patrik Salmén knackade på hos rektorn så fort som de fick reda på beslutet.

– Vi uttryckte vårt missnöje, säger han.

Arbetarbladet har också pratat med upprörda lärare som underkänner förslaget och menar att rektorn struntat i den demokratiska processen.

”Inte något hugskott”

Rektorn Maj-Britt Johansson tycker att den nya modellen är bättre för alla – lärare, studenter, ämnesområden och högskolan som helhet.

– Ekonomi är ett samhällsvetenskapligt ämne och då verkar det mer naturligt att det ligger där. Det ger bättre utvecklingsmöjligheter, säger hon.

Hon säger sig förstå de upprörda känslorna samtidigt som hon betonar att hon funderat länge och att det nya ”inte är något hugskott”.

– Vi måste fundera vad som är naturligt och var utvecklingsmöjligheterna finns samtidigt som vi skapar ekonomiskt bärkraftiga enheter.

Högskolestyrelsen gav Maj-Britt Johansson uppdraget att fortsätta bereda frågan om ekonomiutbildningarnas placering. Sedan får hon själv ta beslutet.

– Det sker så fort som möjligt när jag känner att det är färdigberett. Jag vill att de ska förstå och inse fördelen med förslaget, säger Maj-Britt Johansson om de fortsatta samtalen med bland annat företrädare för ekonomiämnena.

– Det är möjligt att vi kan jämka det här så att samtliga är nöjda, säger hon.

Rickard Petrés, ordförande i studentkåren, reserverade sig vid högskolestyrelsens möte i fredags.

– Jag ville hålla fast vid förslaget som var förankrat i kollegiet, säger han.

Mer läsning

Annons