Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenterna på Högskolan i Gävle gör dåliga resultat

/

Studenterna på Högskolan i Gävle presterar sämre än på de flesta andra lärosäten. Detta enligt siffror från Högskoleverket. Men statistiken har många fallgropar, enligt Roy Nilsson, rektor för lärarutbildningen på Högskolan i Gävle.

Annons

Den så kallade prestationsgraden mäter hur stor andel av studenterna som får godkänt i de kurser de registrerats på. Lärarhögskolan i Stockholm har stadigt legat i toppen de tre senaste åren, nu senast med 88 procent.

Högskolan i Gävle har klart sämre resultat. För budgetåret 2007 är siffran 78 procent.

Men Roy Nilsson är inte övertygad om att statistiken avspeglar verkligheten. Enligt honom finns det variationer i hur många elever som tar ut sin examen före respektive efter jul på de olika högskolorna och universiteten.

– Siffran är ganska osäker. Men visst är prestationsgraden något vi tittar på och funderar över, säger han.

Han tror själv att den generellt låga utbildningsnivån i Gävleborgs befolkning kan påverka resultaten.

– Vi har lägst antal medborgare med högskoleutbildning eller treårig gymnasieutbildning. En stor del av våra studenter kommer från närområdet och man kan misstänka att många av dem inte har något stöttning hemifrån. Det gör samtidigt att högskolan på orten är extra viktig, vår uppgift är att höja utbildningsnivån.

Oavsett orsakerna till det jämförelsevis låga resultatet är Roy Nilsson tveksam till prestationsgrad som kvalitetsmått. Tilldelningen av medel till högskolorna bygger dels på hur mångas studenter man tar in, dels hur många som klarar kurserna. Detta system är enligt Roy Nilsson under utredning.

– Får man pengar för att man godkänner studenter är risken att man godkänner lite för många studenter, säger han.

 

 

Mer läsning

Annons