Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieförbund kritiserar att nya kulturhuset inte lades ut på anbud

/

Föreningarna som driver det nya kulturhuset i gamla fängelset i Gävle slipper betala hyra för lokalerna. Det kritiseras nu av andra studieförbund.
– Jag skulle gärna vilja ha känt till förutsättningarna i förväg. Då hade vi säkert lämnat anbud, säger Johan Anderung, chef för Studiefrämjandet i bland annat Gävle.

Annons

När kulturföreningen Lättings gick i konkurs och lades ned blev lokalerna i gamla fängelset lediga.

Olika aktörer visade intresse. Kommunen valde att låta studieförbunden ABF och Vuxenskolan och ytterligare några föreningar starta kulturhus i lokalerna, ett kulturhus som invigs i helgen.

Först i efterhand fick Johan Anderung veta att föreningarna slipper betala hyra, en subvention på 1,6 miljoner kronor per år.

– Det är en förmån som vi gärna skulle ta emot, säger han.

Han tycker att kommunen borde ha låtit alla föreningar i Gävle lämna anbud med samma förutsättningar. Studiefrämjandet kom fram till att det skulle bli för dyrt att flytta in i gamla fängelset. Men då hade man också räknat in lokalkostnaderna.

– Kommunen kunde ha mejlat och bett oss lämna anbud. Då hade jag åtminstone gjort ett försök, säger han.

Arbetarbladet har inte kunnat nå kultur- och fritidschefen Kajsa Ravin då hon har semester. Till SVT Gävleborg säger hon att kommunen inte behöver göra någon upphandling i det här fallet eftersom det är stöd till ideell verksamhet.

– Jag tycker ändå att det är rimligt att man värnar bredden och att alla studieförbund har samma möjligheter, säger Johan Anderung.

Han befarar att Studiefrämjandet tappar verksamhet som i stället flyttar in i gamla fängelset.

– Tappar vi studietimmar, vilket är ganska stor risk, så måste vi se över såväl lokaler som bemanning igen, säger Johan Anderung och berättar att man för några år sedan tvingades dra ner från drygt 25 till dagens 16 anställda i Gävleborgs län.

Han berättar också att två större föreningar, knutna till Studiefrämjandet, söker "med ljus och lykta" efter lokaler.

– Jag har inget emot att ABF och Vuxenskolan får stöd och att kommunen satsar på folkbildning. Men jag tycker att det ska ske öppet, säger Johan Anderung.

Kajsa Ravin säger så här till SVT Gävleborg:

"Här har några föreningar hört av sig och sagt att de vill driva verksamhet i lokalerna, och deras förslag ligger i linje med vår verksamhet".

Arbetarbladet har också förgäves sökt Ninni Berggren Magnusson, chef för kulturdelen på Kultur och Fritid i Gävle.

Läs också: Gamla fängelset blir nytt kulturhus.

Läs också: Snart öppnar nya kulturhuset.

Mer läsning

Annons