Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styckmordet i Veckans brott

/
  • Leif GW Person i Veckans brott på tisdagskvällen.

Kriminologen Leif GW Persson är kritisk till att misstänkta styckmördaren Albin Aspgren inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård.
Det sade han i tisdagskvällens avsnitt av Veckans brott i SVT.

Annons

I veckans avsnitt av SVT:s Veckans brott gick Leif GW Persson igenom styckmordet på Nordost i Gävle där Albin Aspgren dödade och styckade en 24-årig småbarnsmamma från Sandviken. Han kallar fallet för ett "mycket ovanligt och grovt brott".

I programmet visades polisens rekonstruktionsfilmer från dådet. Även det oklara motivet togs upp.

– Som han beskriver det själv så verkar det ganska motivlöst, det är bara något som händer, säger Leif GW Persson i programmet.

Själv köper han inte den förklaringen utan fokuserar bland annat på ett möte mellan Aspgren och offrets tidigare sambo på krogen under mordkvällen, där Aspgren ska ha fått en klapp på sin kind.

– Jag kan tänka mig att för just en person med hans läggning kan det upplevas som en allvarlig kränkning.

Persson är också skeptisk till resultatet av den stora rättspsykiatriska undersökningen, som kom fram till att Aspgren i lagens mening inte var allvarligt psykiskt störd vid brottet och därmed inte heller är hindrad från att dömas till fängelse.

– För mig verkar han spritt språngande galen, på ett stillsamt sätt.

Leif GW Persson fortsätter:

– Det visar på bristen i den lagstiftningen, att du kan vara hur tokig som helst ändå utan att bli föremål för rättspsykiatrisk vård.

– Är det någon som är i behov av vård så är det en sådan person som han.

Även rättspsykiatrikern Ulf Åsgård säger i programmet att han står som ett stort frågetecken till det ovanliga dådet på Nordost i Gävle i september förra året.

Leif GW Persson tror att en fällande dom med fängelse som påföljd gör att Aspgren kan komma ut redan efter att antal år.

– Han kommer sitta i tio år, inte mer.

Domen i Gävle tingsrätt mot Albin Aspgren meddelas 31 mars.

Även en annan händelse med Gävleanknytning togs upp i kvällens program: kidnappningen av Anne-Marie Engwall, dotter till Gävles rikaste person. Läs mer om den här.

Mer läsning

Annons