Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sune och Jarro är nattens par

/
  • Sammanlagt åtta hundar har Sune Åström haft med i tjänsten som vaktman. Tillsammans med Jarro, 1,5 år har de klivit in i famnen på flera inbrottstjuvar och det bara under den senaste månaden.
  • VINDTEST. Inför vindmarkeringen testar väktaren Kenneth från vilket håll det blåser. Snart ska Jarro med hjälp av vinden och luktsinnet markera en person som har gömt sig 200 meter från startplatsen.
  • TRÄNING PÅGÅR. Det blir många timmars arbete för hundföraren Sune Åström. Här är det Kenneth Thörnqvists jacka med skydd som får smaka på Jarros grepp.

Vakten Sune Åström har tillsammans med sina väktarhundar lyckats spåra drygt 100 inbrottstjuvar de senaste 20 åren.

– Det blir ett effektivare arbete, hunden kan spåra inbrottstjuven på bara fem–tio minuter. Det är även säkrare för mig att ha med Jarro när jag jobbar, säger han.

Nu söker vaktbolaget Securitas fler kunder som vill ha hundar med i bevakningen.

Annons

Vaktbolaget Securitas satsar på tjänstehundar i Hofors och Sandviken. Här finns sex stationerade hundförare som använder hunden som ett arbetsredskap när de vaktar olika företag.

– Hunden ska tala om för sin förare om det finns eller har funnits en person inom bevakningsområdet och i sådana fall var personen befunnit sig, säger Kenneth Thörnqvist. Han är hundansvarig i Svealand och Gävleborg.

Nosen viktigaste vapnet

Nosen och luktsinnet är hundens viktigaste vapen. Den kan följa spår av en människa som var på platsen för flera timmar sedan.

Men det är en tuff väg till att bli godkänd hundförare. Först gör Polisen ett lämplighetstest och det är 80–85 procent som blir godkända. Sedan väntar en veckas kurs och att träna en hund kan ta ett halvt år.

– Varje år ska man ta ett nytt, så kallat körkort, på hunden. Det måste ske kontroller eftersom de kan bli livsfarliga vapen. Vi har bra kontakt med polisen och om det sker ett brott måste vi vänta tills de kommer. Det vi kan göra är att spåra den som gjort brottet, säger Kenneth Thörnqvist.

I Sandviken och Hofors har Securitas cirka 20 kunder. En av dem är Sandviken Energi. Gunnar Åsbrink är säkerhetsansvarig och mycket nöjd med bevakningen.

– Det fungerar jättebra och vi har tagit fast flera som gjort eller är på väg att göra inbrott här, säger han.

Sedan början på 1970-talet har vaktbolaget använt sig av tjänstehundar. Nu söker man efter flera kunder i området.

Tagit flera inbrottstjuvar

Sune Åström och schäfern Jarro har den senaste månaden lyckats kliva in i famnen på flera inbrottstjuvar. När Komvux i Sandviken drabbades av inbrott var Sune och Jarro snabbt på plats och fick tag på förövarna som försökte stjäla datorer.

Även vid ett inbrott i Parkbadet var teamet snabbt på plats och hittade flera personer inne i badhuset.

– Sedan var vi med och hittade stöldgods för bara några veckor sedan. Det krävs mycket träningstid och en god relation till hunden för att lyckas, säger han.

Mer läsning

Annons