Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supporter tog in fyrverkeri i arenan

Åklagaren krävde fängelse för en Djurgårdensupporter som greps med ett signalskott i handen på Läkerol Arenas läktare under en Brynäsmatch 2006.
– Läktarvåldet är ett allvarligt samhällsfenomen och det är dags för domstolen att markera mot det, sade vice chefsåklagaren Mikael Hammarstrand.

Annons

29-åringen är aktiv i Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna. Han åkte med en av bussarna till bortamatchen i Gävle 18 november 2006.

I tredje perioden kastade någon en smällare in mot Brynäsklacken.

Två tjejer pekade för en av ordningsvakterna ut vem det var – han stod bland Djurgårdensupportrarna med grön jacka och lockigt hår.

Släppte fyrverkeriphjäs

När en av vakterna kom fram till mannen släppte han en liten fyrverkeripjäs som han höll i handen. Han greps, men släpptes efter förhör och fick åka med bussen tillbaka.

Senare visade det sig att fyrverkeripjäsen var ett kraftigt så kallat signalskott.

29-åringen åtalades för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Åklagaren hade tagit in ett sakkunnigutlåtande från pyroteknikern Eje Berglund.

30 meters avstånd

Säkerhetsavståndet när signalskottet ska avlossas är 30 meter. Den som står närmare än tio meter riskerar hörselskador, den som står ännu närmare riskerar brännskador på hud och kläder. Den som är en halv meter ifrån smällen kan få öppna sår.

– Man måste anta att han hade skottet med sig för att använda det, och det hade orsakat stora skador på många människor, framhöll Hammarstrand.

Nekade helt

29-åringen nekade helt till anklagelsen. Han höll inte i signalskottet. Det hittade vakterna på läktaren först senare.

Mot hans berättelse fanns ett vittnesmål från ordningsvakten som grep honom, som var hundra procent säker på att 29-åringen släppte signalskottet på läktaren i samma sekund som han förstod att han skulle gripas.

Åklagaren yrkade på fängelse, inte minst mot bakgrund av det tilltagande problemet med läktarvåld bland de organiserade supportrarna till storstadsklubbarna.

Mer läsning

Annons