Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suringklämmornas tid är här

/
  • testpanel. Tomas Tobé (M) var en av de politiker som bjöds in att testa surströmingar.  ”Jag äter annars surströmming bara en gång per år”, erkände han.
  • förde anteckningar. Årets stora surströmmingstest samlade en testpanel med surströmmingsälskare från hela Hälsingland.  Testet av sju sorters filéer och nio hela surströmmingar genomförs som ett blindtest.

Bland suringfantaserna ska det helst vara hela surströmmingar.

Men i år fick den uppfattningen se sig besegrad av filéerna. Filéerna blir helt enkelt bättre och bättre för varje år.

Oskars vann klassen hela surströmmingar och i filéklassen delades segern mellan Oskars och Guldfisken.

Annons

Burkarna sprättades upp utanför hamnstugan i Storsand. Det mesta av dofterna från sju sorters filéer och nio hela surströmmingar blåste bort över viken.

Årets stora surströmmingstest samlade en testpanel med surströmmingsälskare från hela Hälsingland.

De inbjudna politikerna passade på att valskoja med varandra.

– Alf, du röstar väl på Röda ulven, siade Björn Brink (C) om vänsterpartisten Alf Norbergs kommande poängsättning vid smaktestet.

– Färgen är viktig, ja.

Blindtest

Snyggaste burken röstades sedan fram (Mannerströms svarta burk vann), innan fokus skiftades till surströmmingarnas sälta, smak och konsistens.

Först ut var filéerna. De serverades i numrerade hinkar, hela testet genomfördes som ett blindtest. Testansvarige Lars Carlsson skickade med en liten förmaning till panelen.

– Max en kvarts strömming per skalle. Annars blir ni proppmätta och får svårt att göra bedömningen.

Bordsgrannarna delade således filéer med varandra. Tunnbröden smörades och de små klämmorna slank ned en efter en.

– Hittills är det väldigt spännande. Jag älskar surströmming och trodde att jag skulle gilla alla, men det är en klar skillnad, sade beroendeterapeuten Bitten Jonsson från Hudiksvall.

För missionspastorn Teta Backlund, Söderhamn, handlar surströmmingen mycket om gemenskap.

– För det är inget jag skulle sätta mig och äta för mig själv.

Visst gick filéerna hem hos panelen. Men, ett stort men... Det fanns också riktiga bottennapp.

– Nej, den gillar jag inte. Ruskigt. Den smakar plåtligt, sade musik- och eventarrangören Cajsa Hedberg från Järvsö och fick medhåll från bordsgrannarna.

– Det är en oerhörd stor skillnad mellan surströmmingarna. Det är det alltid, sade Lars Carlsson.

Koll på att testhinkarna

Kvällssolen drog sakta ut skuggorna över havsviken. Inne i hamnstugan fylldes tallrikarna i jämn ström på med nya surströmmingar och varma potatisar. Staffan Andersson och Hasse Eriksson hade järnkoll på att testhinkarna skickades runt ordentligt.

Halvvägs genom testet hamnade de hela surströmmingarna på faten.

– Nu börjar allt smaka lika, upplevde Karin Ånöstam, centerpartist från Vallsta.

– Det krävs lite kompetens, sade hon och skickade en passning rakt över bordet till Tomas Tobé (M) som i sin tur uppskattade det goda sällskapet runt bordet – förutom en del psykningar...

– Jag äter annars surströmming bara en gång per år, erkände han, men tyckte att det var spännande att delta i testpanelen.

Smakerna och konsistenserna färgsattes med allt från ”usch”, ”parfymig”, ”gummiaktig” till den enkla, korta och tydliga sammanfattningen ”vinnare”.

– Jag skulle vilja hitta en höjdare, önskade sig Lillemor Andersson från Enånger.

Lägger in 100 kilo varje år

På det andra bordets kant hittade söderhamnaren Sven-Erik Lindestam (S) dofter av Islaywhisky från en surströmming.

Lars Carlsson silade suringen över smaklökarna.

– Bra sälta, men lite fadd.

– Slammig att äta, ansåg Alf Norberg (V) och Sven-Erik Lindestam höll med, smaken levde inte alls upp till förväntningarna som doften väckte.

Staffan Berg från Hårte i Nordanstig sparade strömmingarna i nummerordning på tallriken för att kunna gå tillbaka och smaka om och jämföra.

Han är sedan några år en hobbyinläggare och numera ledamot i Surströmmingsakademien. Han fick tag på ett recept från Bergön utanför Hudiksvall.

– Jag har fiskat sedan jag var liten och så tog experimentlustan vid.

Han lägger in cirka 100 kilo surströmming varje år.

Journalisten PO Tidholm från Trönö har varit med i testpanelen i åtta av de 13 teståren.

– Det var ett par som var riktigt oätliga, summerade han de hela surströmmingarna och kunde bara konstatera att filéerna bara blir bättre och bättre. En trendanalys som testansvarige Lars Carlsson delade.

Dagen efter panelens smaktest kom så resultatet.

I filéklassen fanns det stora skillnader mellan tycke och smak. Någon kunde sätta högsta poäng på en filé som någon annan upplevde som bottenskrap

– Det fick till följd att filéklassen blev ett väldigt tajt race, säger Lars Carlsson. Dött lopp mellan Oskars och Guldfisken alltså, tätt följda av Höga kusten.

Däremot vann Oskars klassen hela surströmmingar överlägset.

– Det går inte att snacka bort deras seger, säger Lars Carlsson och noterade Mannerströms som god tvåa och värt att notera är att Kallax tog sig upp på en pallplats.

Magnus Sjöborg

Mer läsning

Annons