Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svaga elever drabbas när skolhälsovården tvingas spara

De svagaste och mest behövande eleverna kommer att drabbas hårt av kommunens neddragningar på skolhälsovården.
Det befarar skolöverläkare Kristjan Arinbjarnarson.

Annons

Under våren drogs en skolskötersketjänst in och nu ska enligt planerna ytterligare en bort. Det är en del i det sparpaket som bland annat innebär att resursskolorna tappar platser.

Stopp för utredningar

Enligt Kristjan Arinbjarnarson motsvarar neddragning ungefär 10 procent av skolhälsovårdens resurser.

Han bedömer att det nu kommer att bli omöjligt att fortsätta med de så kallade basutredningarna av elever med svåra inlärnings- och skolsituationer.

Gävle kommun har hittills i egen regi kunnat göra utredningarna i stället för att remittera barnen till barn- och ungdomspsykiatrin.

Det har sparat värdefull tid för de utsatta eleverna, menar Kristjan Arinbjarnarson.

– Trycket på barn- och ungdomspsykiatrin är stort och väntetiderna mycket långa, det får förfärliga konsekvenser om vi inte kan fortsätta med våra egna utredningar, säger han.

”Blir missförstådda”

Ungefär 75–100 barn per år har utretts via skolhälsovården. Många av dem har koncentrationssvårigheter, är splittrade och har svårt att sitta stilla.

– De här barnen blir ofta missförstådda. De får tillsägelser och blir hackade på – fast de inte kan rå för sina problem, säger Kristjan Arinbjarnarson.

Därför är det mycket viktigt att barnen får hjälp i tid.

I ett yttrande till sparförslaget skriver Kristjan Arinbjarnarson att ett ökat mänskligt lidande blir följden av neddragningen och att barnen blir mycket resurskrävande under den långa tid då de måste vänta på hjälp.

Mer läsning

Annons